Мащабна проверка на вноса на храни се извършва на границата с Турция (обновена)

Мащабна проверка на вноса на храни се извършва на границата с Турция (обновена)

© Георги КожухаровАкция, насочена към контрола при вноса на храни, се провежда на границата с Турция, съобщава "Нова телевизия". От вчера представители на четири звена - Агенцията по безопасност на храните, НАП, ДАНС и МВР, проверяват пункта Капитан Андреево. По информация на медията те са изискали документи на службата, която отговаря за вноса на храни. Проверява се всичко, свързано с фитосанитарния контрол на границата. Акцията вероятно ще продължи още поне ден, а резултати се очакват най-рано следващата седмица.


По-късно пред Би Ти Ви Лена Бориславова, началник на кабинета на премиера, съобщи, че е присъствала на проверката на фитосанитарния контрол на границата с Турция от премиера Кирил Петков на 1 април. Тя заяви, че констатациите са потресаващи. По думите ѝ договорите на частните фирми, стопанисващи лабораториите, са подписани на 31 декември, въпреки изрична забрана от земеделския министър Иван Иванов. След проверката е освободен зам.-изпълнителният директор на БАБХ, извършил тези нарушения, като Бориславова не поясни името му. Тя не даде и информация дали фирмите, ползващи лабораторията, са предишните, чиято работа се дискутираше по време на комисията по ревизия в рамките на 46-ото Народно събрание.


В петък (1 април) премиерът Кирил Петков е проверил лабораторията на границата, заради което не се яви на парламентарния блиц контрол.
"Установихме несвойствени и недобре изпълнени дейности. В лабораторията за животни не видях следи от влизали животни, а в хладилника за месо имаше цитрусови плодове. Разпоредих ДАНС да се занимае с този въпрос", заяви Петков пред Би Ти Ви вчера. Пред "24 часа" той допълни, че камерите на лабораториите са изключени и е имало липса на контрол.


"Не може да имаме входна точка и да искаме да запазим интересите на българските производители, ако инспекциите на границата не работят. Веднага ще сменим част от ръководния персонал на БАБХ, който отговаря за тази дейност, ще разгледаме внимателно какви са задълженията по договорите на фирмите, които са там. Ще сложим видеонаблюдение. Имаме и още доста различни стъпки, които ще предприемем", заявява премиерът пред изданието.


Работата на лабораторията бе разглеждана в рамките на Комисията по ревизия в 46-ото Народно събрание. На 31 август 2021 г. заместник изпълнителния директор на БАБХ Николай Роснев обясни, че лабораторията за анализ е официална и в съответствие с изискванията за безопасност на храните и е минала официален одит от Европейската комисия, а има и регулярен контрол от националната референтна лаборатория.


Той обясни, че частната лаборатория, която събира таксите, се помещава в сграда на БАБХ, а на питане защо лабораторията не е държавна отговори, че няма финанси.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK