Преименуване на улици до руското посолство е невъзможно според кмета на район "Изгрев" (обновена)

Протест пред руското посолство на ул. "Никола Мирчев", която е пряка на бул. "Драган Цанков".

© Лили Тоушек

Протест пред руското посолство на ул. "Никола Мирчев", която е пряка на бул. "Драган Цанков".Кое от предложенията за преименуване на улици и площад около руското посолство в София е възможно да стане? Делян Георгиев от БСП, кмет на район "Изгрев", на чиято територия е посолството, представи в социалната мрежа своите доводи, че нито едно няма как да се реализира.


Ул. "Никола Мирчев" да бъде прекръстена на ул. "Героите на Украйна" - искането е на гражданско движение "Ние идваме" на Арман Бабикян и Николай Хаджигенов. Улицата носи името на бележит български художник и жител на район "Изгрев" и на нея има регистрирани близо 400 живущи, обяснява Георгиев. Евентуална промяна на името на улицата би предизвикала редица административни промени за гражданите, като смяна на документи за самоличност, нотариални актове и т.н. Да се потърси някоя от безименните улици на територията на Столична община, предлага като решение той.


Движение "За свободна Русия", обединяващо българи и руски емигранти, противници на Путин, предлага тревната площ между бул. "Драган Цанков" и посолството на Руската федерация да стане площад "Борис Немцов". Той бе политически опонент на Путин и през 2015 г. бе разстрелян в Москва. Тази идея също е невъзможно да стане според районния кмет. "Няма установена практика да бъдат кръщавани зелени площи с имена на хора", а и мястото пред посолството няма статут на площад или улица в подробния устройствен план, което също възпрепятства осъществяването на идеята, допълва Георгиев.
Зеленото пространство между руското посолство и бул. "Драган Цанков" да се нарече площад "Борис Немцов" предлага движението "За свободна Русия".

© Красимир Юскеселиев

Зеленото пространство между руското посолство и бул. "Драган Цанков" да се нарече площад "Борис Немцов" предлага движението "За свободна Русия".


За тези две предложения Столичният общински съвет вече е поискал становище от районната администрация на "Изгрев".
Третото предложение - на журналиста Найо Тицин, е внесено в СОС, но за него не е поискано становище от района. Идеята е част от бул. "Драган Цанков" (от Телевизионната кула до кръстовището с ул. "Никола Мирчев") да стане бул. "Героите на Украйна". Така адресът на руското посолство ще бъде на бул. "Героите на Украйна", както наскоро стана в някои европейски столици. Частичното преименуване на булеварда избягва административните проблеми със смяната на адресна регистрация, защото в избрания участък е само посолството, обясни Тицин.


Според кмета на "Изгрев" и тази идея е "невъзможна според съществуващата наредба". Друг изтъкнат довод е, че Драган Цанков е български министър-председател и председател на Народното събрание и затова "като български кмет няма как да допусна да бъдат заменени имена на улици и обекти, кръстени в памет на достойни българи", обясни Георгиев. Обществото да не се поддава на "криворазбрани ценности, доминирани от чуждопоклонничество", призова той.


Общински съветници внесоха подобни предложения


Пространството пред посолството на Руската федерация да носи името "Героите на Украйна" предлагат общинските съветници от ГЕРБ-СДС Малина Едрева и Борислав Бориславов, и от "Демократична България" Веселин Калановски. Това съобщиха по-късно днес от администрацията на СОС. Същите вносители предлагат и пространството между бул. "Драган Цанков" и улиците "Латинка", "Константин Щъркелов" и "Ф. Ж. Кюри" да бъде наречено на името на Борис Немцов. В момента и двете пространства са безименни. Крайното решение за всички предложения е на СОС, но те засега не са включени за гласуване в дневния ред на предстоящата сесия на 7 април.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK