Кирил Петков направи промени в ръководствата на агенциите по храните и бежанците

Кирил Петков направи промени в ръководствата на агенциите по храните и бежанците

© ДневникПремиерът Кирил Петков е назначил за заместник изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. Оля Караджова, съобщиха от пресслужбата на правителството и уточниха, че тя е магистър по растителна защита. От 2015 г. до момента е професор по ентомология в Института по почвознание, агротехнология и защита на растенията "Н. Пушкаров", като преди това е била доцент в същата институция. През периода 2004 - 2012 г. проф. Караджова е била директор на Института за защита на растенията в Костинброд.


Проф. Караджова заема мястото на освободения от премиера зам.-шеф на БАБХ Николай Роснев. В края на миналата година беше сменен и изпълнителният директор на агенцията по храните Христо Вълчанов и беше назначен Христо Даскалов, а по време на служебното правителство на Стефан Янев шефът на БАБХ беше сменян два пъти - Вълчанов беше назначен през юли, след като смени назначения през юни Деян Стратев, който замени Паскал Желязков и беше освободен по негово желание.


Кирил Петков направи промени и в ръководството на Държавната агенция за бежанците (ДАБ), където Димитър Киров е назначен за заместник-председател. Той е представен като магистър по право и инженерна химия. В продължение на десет години Киров е работил в ДАБ, където е заемал различни ръководни позиции. През последните две години той е бил държавен експерт в Държавната агенция за закрила на детето.
За заместник-председател на ДАБ е назначена и Янита Манолова. Според информацията на Министерския съвет тя притежава богат опит в системата на социалното подпомагане. В периода 1993 - 2003 г. е била ръководител на Общинската служба за социално подпомагане в община Бяла, след което 6 години е директор на дирекция "Социално подпомагане" в Бяла. От септември 2009 до октомври 2016 г. е заместник изпълнителен директор на Агенцията за социално подпомагане, после поема поста директор на дирекция "Социална дейност и адаптация" в ДАБ. Преди назначаването й за заместник-председател на ДАБ работи в отдел "Административно обслужване и човешки ресурси" в Министерството на културата.


Премиерът освобождава като заместник-председатели на ДАБ Даниел Инджиев и Лиляна Станкова-Пройчева. Преди около две седмици беше сменен дотогавашният шеф на агенцията за бежанците Петя Първанова.


Също така Кирил Петков назначава за заместник-министър на електронното управление Адриана Попова. Тя е представена като магистър по национална сигурност и бакалавър по финанси. През 2017 г. и през 2013 г. е била началник на кабинета на вицепремиери в двете служебни правителства съответно на Румен Радев и Росен Плевнелиев. Между 2015 и 2017 г. Попова е изпълнителен директор на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии и член на Съвета за електронно управление към Министерския съвет. В периода 2011 и 2013 г. е била съветник на тогавашния външен министър Николай Младенов в правителството на ГЕРБ.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK