Ресорната агенция обяви поръчки за 2.3 млрд. лева за поддръжка на пътищата през следващите 3 години

Ресорната агенция обяви поръчки за 2.3 млрд. лева за поддръжка на пътищата през следващите 3 години

© Мария СъботиноваАгенция "Пътна инфраструктура" обяви обществените поръчки за избор на изпълнители за поддържане на републиканските пътища за следващите 3 години. Обществените поръчки са за поддържане на автомагистралите "Хемус", "Тракия", "Струма" и "Марица", както и за пътната мрежа в шестте района за планиране - Северозападен, Северен централен район, Североизточен, Югоизточен, Южен Централен и Югозападен район. Общата предвидена сума е 2.31 млрд. без ДДС. Дейностите, предмет на обществените поръчки, ще се финансират от държавния бюджет и в съответствие с разчетените в бюджета на АПИ средства за всяка година.


За Северозападен район обществената поръчка е на обща стойност 333.6 млн. лв. без ДДС. Тя е разделена е в пет обособени позиции - за всяко областно пътно управление. За Северен централен район обществената поръчка е с прогнозна стойност от 286 млн. лева без ДДС, отново разпределена за петте областни пътни управления. За Североизточен район обществената поръчка е на обща стойност 246.7 млн. лева без ДДС за трите години. За Югоизточен район обществената поръчка е за 295. 5 милиона без ДДС. За Южен централен район общата индикативна стойност на обществената поръчка е 378.4 млн. без ДДС. За Югозападен район индикативната стойност на обществената поръчка е 358 милиона без ДДС.


Поддържането на автомагистралите "Хемус", "Тракия", "Марица" и "Струма" в следващите три години прогнозно ще струва 418.8 млн. лева без ДДС. Сумата е разпределена за над 104 км от АМ "Хемус" на територията на областните пътни управления София и Ловеч, с прогнозна стойност 75.4 млн. лева без ДДС. За АМ "Хемус" на територията на ОПУ Шумен и ОПУ Варна индикативната стойност е 52 млн. лв. без ДДС. Дължината на отсечката е 111 км. За цялата дължина на магистрала "Тракия" - близо 407 км, прогнозната стойност за трите години е близо 184 млн. лева без ДДС.
За тригодишната поддръжка на 135-те км от магистрала "Марица" прогнозната стойност е 72 .2 милиона без ДДС.


За поддържането на АМ "Струма" в участъка от км 56+170 до км 166+500 (от тунел "Блатино" до Кулата) на територията на ОПУ Кюстендил и ОПУ Благоевград прогнозната стойност е 35.2 млн. лева без ДДС. Дължината на отсечката е над 98 км. За поддържането на 56-километровия участък от АМ "Струма" от София до тунел "Блатино" е сключен договор с изпълнителя, избран в тръжна процедура с прогнозна стойност над 41 млн. лева без ДДС.


Изпълнителите ще осигуряват дейностите по поддържането на републиканските пътища - текущо, зимно и ремонтно-възстановителни работи при аварийни ситуации. В текущия ремонт е предвидено отстраняване на отделни повреди по пътното платно, възстановяване на разрушени отводнителни съоръжения, ремонт на пукнатини и неравности по пътното платно, запълване на фуги на пътни съоръжения, укрепване на откоси, профилиране и оформяне на банкети, почистване на малки свлачища, срутища и наноси, ежемесечно почистване на битови отпадъци в обхвата на автомагистралния участък и др.


Заложените гаранционни срокове на изпълняваните работи са: за ръчно изкърпване на единични дупки и деформации в настилката с плътна асфалтобетонова смес - шест месеца; за машинно изкърпване на единични дупки и деформации на настилката с плътна асфалтобетонова смес - две години; за машинно полагане на плътна асфалтобетонова смес - три години.


В поръчката са заложени изисквания за осигуряване на качество на изпълнението и приемане на извършената работа на база лабораторни измервания от сертифицирана лаборатория. Резултати от измерванията бъдещият изпълнител на поръчката ще трябва да осигурява при изпълнението на целия договор, за всеки един вид дейност, която подлежи на изпитване съгласно нормативните документи. Конкретни изисквания са посочени и при изпълнението на дейностите, свързани с пасивната пътна безопасност, каквито са премахването на крайпътната растителност за по-добра видимост на шофьорите и почистването на пътните принадлежности.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK