Алея "Героите на Украйна" до руското посолство, а градинка ще носи името на Борис Немцов

Алея на бул. "Драган Цанков" от страната на руското посолство, ще носи името "Героите на Украйна"

© Красимир Юскеселиев

Алея на бул. "Драган Цанков" от страната на руското посолство, ще носи името "Героите на Украйна"Алея "Героите на Украйна" ще се обособи по бул. "Драган Цанков", край руското посолство. Тя ще е 96 м дълга - между ул. "Незабравка" и ул. "Никола Мирчев". Това предложение беше одобрено от комисията по култура на общинския съвет. Вносители са Малина Едрева и Борислав Бориславов от ГЕРБ-СДС и Веселин Калановски от "Демократична България".


Първоначално идеята на вносителите беше да се обособи нов площад "Героите на Украйна" в пространството от двете страни на бул. "Драган Цанков" пред руското посолство. Тя се оказа неосъществима, тъй като цялата площ се оказа, че не е общинска, а има и частна собственост.


Промяната изненада общинските съветници от БСП, които се бяха подготвили да оспорят като абсурдно обособяването на площад от двете страни на булевард. "Защо избрахте тази алея, а не нещо по-голямо като булевард, но да е другаде, където това е възможно", подхвърли Калоян Паргов от БСП. Защото не е важно да кръстим централната улица на село Мрамор, а да е при руското посолство, отвърна Калановски. Алеята ще граничи с оградата на посолството, уточни той. "Тук е важен символът, а не мащабът", отбеляза Едрева.
"Вие сте кафява коалиция", изненадващо обяви Иван Виделов от БСП, визирайки вносителите от ГЕРБ-СДС и "Демократична България". Той призова, вместо да се занимава с кръщаване на улици и площади, управлението на общината да се съсредоточи върху дупките по тях.


Цялата комисия, без представителите на БСП, гласува за обособяването на алея "Героите на Украйна", като тя предстои да бъде благоустроена.


Вторият доклад на същите вносители предложи обособяването на площад "Борис Немцов" при кръстовище на бул. "Драган Цанков" и ул. "Жолио Кюри", при "Интерпред". Оказа се, че избраното пространство е зелената площ в северозападната част на кръстовището - между ул. "Жолио Кюри" и ул. "Латинка". То да се нарича градина "Борис Немцов". Целта е да се изрази съпричастност с всички руснаци, които искат демокрация и свобода, обясни Едрева. Целта не е да се унижава руския народ, допълни Бориславов.


По това предложение от БСП попитаха какво е допринесъл Немцов за София и за район "Изгрев", за да се кръщава нещо на него.


Двата доклада ще бъдат внесени като допълнителни точки в дневния ред на сесията на общинския съвет в четвъртък, 7 април.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK