Варна се готви да плати още над 3 млн. лв. за ненужен изкуствен остров

Извършените до момента строителни работи по изграждането на изкуствения остров, чийто първи етап е на обща стойност 5.8 млн. лв.

© Дневник

Извършените до момента строителни работи по изграждането на изкуствения остров, чийто първи етап е на обща стойност 5.8 млн. лв.Варна се готви да налее допълнително над 3 млн. лв. в проект за изкуствен остров пред курорта Св. св. Константин и Елена ,въпреки че материалите от проверка на МВР за изпълнението му бяха предадени на прокуратурата с мнение за извършено престъпление. Това показва предвиденото в проекта за бюджет на общината за тази година.


Средствата са заложени в бюджетната функция "Отбрана" като "превантивна дейност за намаляване на вредните последствия от бедствия и аварии". Тази формулировка звучи странно, тъй като няколко проверки от лятото и есента на миналата година вече показаха, че


разходът за буната е ненужен
но и проектът за изграждането й противоречи на цялостната концепцията за защита на черноморското крайбрежие.


Защо й е на държавата ненужен изкуствен остров - тук.


Решението за отпускане на близо 6 млн. лв. от резерва, с които "аварийно" да бъде променен брегът и да започне изграждането на изкуствен остров срещу курорта Св. св. Константин и Елена край Варна, е било взето въпреки изричното становище на "Геозащита" от 2018 г., че това изобщо не е необходимо. За него беше съобщено още през август м.г. от служебния регионален министър Виолета Комитова в рамките на парламентарния контрол. Според същото становище проектът за строеж на изкуствен остров влиза и в противоречие и с Генералната схема на българското черноморско крайбрежие.


"Хидротехническото съоръжение буна, изградено в имота през 80-те и 90-те години на м.в., е ремонтирано, в добро състояние и изпълнява функциите си, пише в становището на "Геозащита" . В Генерираната схема на българското черноморско крайбрежие се препоръчва в участъка от н. Каваклар до н. Св. Георги да бъдат изграждани единствено съоръжения за "дистанционна защита, способстващи за прехвърляне на част от наносите от дълбочина в плитководната брегова зона и за поемане на част от вълновата енергия".


Как разходът за изкуствен остров се превръща в "неотложен " - тук.


Независимо от всичко това обаче на 18 февруари м.г. с едно от последните си решения кабинетът на Бойко Борисов е одобрил финансиране на проекта за изкуствен остров като


непредвиден или неотложен разход


за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия.


Илюстрация към инвестиционния проект за строителството на изкуствения остров край Варна

© Дневник

Илюстрация към инвестиционния проект за строителството на изкуствения остров край Варна


Проверка на "Дневник", извършена по този повод, показа, че предложението за финансиране на проекта за изкуствен остров е било внесено в Министерския съвет от бившия министър на вътрешните работи Христо Терзийски (ГЕРБ) без каквато и да било обосновка.


Островът трябва да се намира срещу новостроящ се петзвезден хотел в курорта Св. св. Константин и Елена край Варна, собственост на акционерното дружество "Св. св. Константин и Елена холдинг". Негов мажоритарен собственик е "Холдинг Варна", като и двете компании са свързани с бизнес групата около "Химимпорт" и Централна кооперативна банка.


Как държавата разширява отеснелите плажове край нови хотели по Северното Черноморие - тук.


Проверката, извършена от Министерството на вътрешните работи в края на миналата година, не е установила обстоятелства, обясняващи


защо кабинетът на Бойко Борисов е отпуснал парите


за строежа на острова по бюджета на община Варна, а не на областната администрация. Освен това споразумението между областната и общинската администрация за възлагане на обществена поръчка за изграждането на съоръжението е от 30 март м.г. и е сключено след осигуреното от Министерския съвет финансиране. Това поставя и въпроса на какво основание са били отпуснати въпросните 6 млн. лв. от държавния бюджет?


Други данни от проверката показват, че строителството е било възложено на акционерното дружество "Ескана" срещу сумата 4.7 млн. лв., като е било планирано проектът да бъде завършен до 31 януари 2023 г. Към 31 август м.г. обаче от общата сума на финансирането са били изразходвани 1.7 млн. лв. като авансово плащане на 30% от стойността на целия договор, а около месец по-рано за това плащане е била издадена фактура. Но въпреки че парите са били преведени на "Ескана", до средата на септември м.г. все още


не са били извършени никакви строителни дейности


Заради предвидените в бюджета на Варна за т.г. над 3 млн. лв. допълнително финансиране за строителството на очевидно ненужния изкуствения остров депутатът Ивайло Мирчев ("Демократична България") е изпратил вчера ново питане до министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. С него той иска да получи отговор на въпросите "дали тези средства вече не са платени, каквато е практиката на община Варна", и "законосъобразно ли е тя да плаща за проекти, които са държавна собственост".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK