България може да замести Русия в износа на въглища за някои страни

България може да замести Русия в износа на въглища за някои страни

© Велко АнгеловВ следващите 1-2 години България най-вероятно ще започне да изнася въглища за страни, които до момента внасят от Русия. Това каза министърът на околната среда и водите Борислав Сандов пред БНТ. Той уточни, че това ще стане, ако наложените санкции на Русия заради военната ѝ инвазия в Украйна продължат да действат.


Той уточни, че централите в Маришкия басейн отделят най-много вредни емисии и това ще се промени с приетия План за възстановяване. Договорите на двете американски частни централи обаче изтичат и ако те не минат на алтернативни източници на енергия, ще трябва да затворят. По думите на Сандов дотогава държавата щяла да е създала всички предпоставки за гарантиране на енергийната сигурност. Той добави, че в следващите години ще се мисли и за увеличаване на капацитета на помпено-акумулиращите ВЕЦ.


Министърът коментира и войната в Украйна и дали тя пречи на отношенията в управляващата коалиция.
"БСП е проевропейска партия, но има малко по-особено отношение към санкциите за Русия и военната помощ за Украйна. Би Било жалко обаче, ако войната доведе до разцепване на коалицията, защото това ще означава, че имаме ценностни различия", каза Сандов, като уточни, че има основание да се говори за военни престъпления в Украйна.


Той допълни, че България най-вероятно ще кандидатства да е домакин на срещата на върха за изменението на климата през 2024 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK