"Без илюзии": Съдебният съвет ще решава дали да отстрани Гешев

Иван Гешев ще може да се яви със защитник - съдия, прокурор или адвокат

© Лили Тоушек

Иван Гешев ще може да се яви със защитник - съдия, прокурор или адвокатВисшият съдебен съвет (ВСС) ще обсъди дали да предложи на държавния глава Румен Радев да отстрани предсрочно главния прокурор Иван Гешев. На извънредно заседание пленумът ще обсъди изцяло и частично деветте основания, посочени в искането на правосъдния министър Надежда Йорданова, която твърди, че с действията си Гешев е накърнил престижа на съдебната власт.


За Йорданова обаче "няма илюзии" какъв ще е резултатът от обсъждането и решението на съвета. Досега дебатите, свързани с правилата на процедурата, както и по допустимостта на искането на правосъдния министър показаха, че мнозинството в съвета е непоклатимо и твърдо зад главния прокурор. За да бъде предложено предсрочното му освобождаване, са необходими 17 гласа (от общо 25). С толкова Гешев беше назначен на поста през 2019 година. Част от членовете на съвета, чийто мандат изтича тази година, са прокурори и скоро ще се върнат на работа на пряко подчинение на Иван Гешев.


На заседанието Гешев ще има право на защита - съдия, прокурор или адвокат по негов избор. Отстраняването на главния прокурор е една от темите, които обединяват управляващата коалиция. Премиерът Кирил Петков неколкократно призоваваше за оставката на Гешев, което той възприема като политическа атака. Миналата седмица стана известно, че правителството подготвя механизъм за по-голям контрол върху работата на главния прокурор и ще въведе възможността съдия да го разследва.
Повече за основанията на Йорданова - тук
Кои основания отпаднаха - тук


Кои са основанията срещу Гешев


Аргументите в искането на Йорданова срещу Гешев са: неразследването на насилието по време на антиправителствените протести от 2020 година, неуважително, подигравателно и враждебно отношение на Гешев към неправителствени организации, отделни личности и юридически общности, които изразяват становища, съмнението от страна на Гешев за възможно манипулиране на системата за случайно разпределение на делата в съдилищата, както и обстоятелството, че главният прокурор е утвърдил указания "при образуване на досъдебни производства за умишлени престъпления по транспорта да се предприемат действия за изземване на превозното средство като веществено доказателство".


След внасянето на искането на Йорданова съдебният съвет прие правила, по които да разглежда подобни процедури, което се наложи, тъй като настоящата ситуация е прецедент и до момента няма утвърдена практика. В тях беше записано, че ще бъдат обсъждани основания за отстраняване, които включват нарушения само за периода на мандата на главния прокурор, а не преди това. Така на практика съдебният съвет спаси Гешев от пълна проверка, защото четири от основанията на министъра на правосъдието включваха данни и от времето, когато Гешев е бил редови прокурор.


Петте случая, които съветът миналата седмица прие да разгледа, са за полицейското насилие на протестите през 2020 г., "Осемте джуджета", разследването за отравянето на Емилиян Гебрев, за случайното разпределение на делата, както и за указанията на главния прокурор във връзка с транспортните престъпления.


Частично бяха допуснати случаите с имунитета на депутата Елена Йончева, делото "Баневи срещу България", "Жоси" и коментарите на главния прокурор за адвокатурата и неправителствени организации.


В началото на март правосъдният министър Надежда Йорданова внесе искане за отстраняване на Гешев. По-рано - през февруари, Конституционният съд даде зелена светлина за това, като прие, че министър на правосъдието може да иска отстраняване на един от тримата големи - председателите на върховните съдилища и главния прокурор. До тълкуването се стигна, след като Конституционният съд беше сезиран от предишния служебен министър на правосъдието Янаки Стоилов.


През юли 2021 година той също внесе искане за отстраняването на Иван Гешев, но членовете на съвета тогава не го допуснаха. Заради решението на Конституционния съд членовете на Висшия съдебен съвет са длъжни да разгледат искането по същество.


Съдебният съвет ще трябва да разгледа отново именно и искането на Стоилов, като то ще трябва отново да мине през процедура по допустимост.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK