Тотално неваксинирани и не вярват на никого: предупреждението от случая с ромските общности

Снимката е от април 2020 година, малко след началото на извънредното положение.

© Юлия Лазарова

Снимката е от април 2020 година, малко след началото на извънредното положение.Страх ме е от ваксините - видях клипче, в което бащата на английската кралица пада и умира." (Абсолютно нелепа лъжа - крал Джордж VI умира през 1952 г. в съня си от рак на белия дроб, причинен от десетилетия пушене. Клипчета по това време няма.)


"Виждала съм лично как им залепва стотинка на ръката." (Ваксина с магнитни свойства? Сериозно?)


Има и други екзотични или изглеждащи на пръв поглед рационални, но в действителност дълбоко конспиративни, идеи да се откаже ваксиниране срещу COVID-19. Мащабът на въздействието им обаче е впечатляващ - едва 4% са решили да се защитят от коронавируса и са го направили само защото го изисква работодателят им или им трябва за пътуване в чужбина.
Така изглежда ситуацията в ромската общност в края на 2021 г., т.е. преди последната вълна на пандемията, отнела живота на рекорден брой хора от близо 100 години в България. От анкети и фокус групи с нейни представители идват и цитираните "аргументи", които впрочем свободно се ширят сред цялото население на страната. Това е и предупреждение за това в какви мащаби може да се развие подобен процес при следваща криза.


Данните са от изследване за Институт "Отворено общество", проведено през декември 2021 г. в пет квартала с преобладаващо население от ромски произход в градовете Монтана, Кюстендил, Сливен, Нова Загора и Мъглиж. Във всеки от кварталите са проведени анкетни проучвания, фокус групови дискусии и дълбочинни интервюта с местни експерти, имащи отношения по темата. Но се смята, че резултатите са представителни за цялата общност в страната.

"Дневник" получи ексклузивен достъп до доклада преди огласяването му и особено важни са изводите как за дезинформация е задействан вече изграден инструментариум от хора и интернет страници. След затихването на пандемията - но с вече неимоверно разширена аудитория - те вероятно ще се завърнат към предишното си тематично поле, което е да се критикуват ваксините за деца.


Институциите в България са загубили битката за вниманието и доверието на ромските общности във връзка с ваксинирането срещу COVID-19, се казва в доклада. Сред тези хора има силно и всеобхватно недоверие към този тип имунизации, силен превес на конспиративните теории и липса на доверие в когото и да е било и в която и да било институция, а немалка част споделят, че са и объркани от целия информационен поток.


Удавени в лавини от разнопосочна информация (т.нар. инфодемия), за тях официалната здравна информация е позната относително слабо и е споделяна и одобрявана от много ограничен кръг хора. Около антиваксинационните тези има изграден широк консенсус и именно те се възприемат като общоприети.


Към момента на проучването тези, които заявяват готовност да се ваксинират, са били около 5%, но не е сигурно дали те действително ще го направят.


В изследваните ромски общности има и немалко хора, които са запознати със ситуацията по отношение на пандемията от COVID-19 и ваксинирането, включително извън България. "Нашата извадка не позволява да се правят статистически обобщения, но все пак наблюденията ни показват, че именно пътуващите в чужбина и тези, които имат близки и познати там, са сред най-склонните да се ваксинират. Страните, в които представители на ромските общности пътуват в търсене на работа и по-добър живот, имат много по-високи нива на ваксиниране, отколкото България. Тези наблюдения навеждат на мисълта, че ваксинационният обхват зависи силно от институционалната среда и доверието в нея", пише още в анализа.Във ваксинационния план, разработен от Министерството на здравеопазването беше предвидена имунизация срещу SARS-CoV-2 (вирусът, причинител на заболяването COVID-19) на ромското население да се случи в т.нар. пета фаза. Тя включва хора, останали без дом, без доход, както и хора, живеещи в многочислени семейства при лоши условия. Още тогава обаче здравни медиатори предупредиха, че ваксинирането сред ромите би било много трудно заради липсата на достатъчно достоверна информация.

.

Това коментира пред "Дневник" авторът на доклада от изследването Боян Захариев. По думите му в медийното пространство "няма добри механизми да се задържат важни послания - журналистите в студиата, вместо да контрират необосновани твърдения, го изслушват. Зрителят, както и при социалните медии, може да остане объркан. Чува различни тези - журналистиката не му помага да мисли критично", казва още Захариев.


Според него трябва да се преосмисли начинът, по който се правят ваксинационни кампании.


Ваксината е отрова, те инжектират отрова


Участник във фокус група


Изследването за "Отворено общество" констатира, че вярата в конспиративните теории, свързани с ваксините срещу COVID 19, е силно разпространена в ромските квартали на всички наблюдавани населени места. Общо 83% от анкетираните определят като вярна поне една от разпространяваните конспиративни теории по темата. На практика няма нито една важна антиваксинационна теза или теория, която да не се открива сред анкетираните.


Конспирации: "във ваксините има опасни за здравето неща, поставят се чипове"


Колкото повече хората от ромските общности са несъгласни с препоръките на здравните власти, толкова повече те вярват на възраженията срещу ваксините. Най-разпространени сред тях са конспиративните теории, свързани с процеса на създаване, производство и разпространение на ваксините като съзаклятия, в които наред с корумпирани елити участие взимат правителства, здравни власти и международни организации.


Широко разпространено е и твърдението, че болестта, която COVID-19 предизвиква, не е толкова страшна нито като протичане, нито като дълготрайни последствия за здравето и затова ваксините нямат роля в предотвратяването на подобни ефекти. На трето място, силно застъпено е разбирането, че самото ваксиниране води до тежки последствия за здравето.


В рамките на изследването приблизително двама от всеки трима анкетирани вярват, че ваксините срещу COVID- 19 са по-рискови за здравето от другите ваксини, не се препоръчват при редица хронични заболявания, имат опасни странични ефекти, не са тествани достатъчно, за тях има информация, която умишлено се укрива и в крайна сметка тези ваксини имат за цел само да увеличат печалбите на фармацевтичните компании. (Всяка една от тези заблуди е опровергавана, но очевидно недостатъчно публично и убедително.)


За много от анкетираните ваксините не носят просто риск, а гарантирана всеобща вреда.


Ваксинираните живеят пет години


участник в анкета
  • Приблизително всеки втори от анкетираните вярва, че ваксините срещу COVID 19 съдържат вредни вещества, водят до безплодие и стерилитет и не допринасят за намаляване на риска от смърт при заразяване.
  • Повече от една трета (38%) вярват, че с ваксините се поставят чипове.
  • Само 24% от анкетираните не вярват в подобно твърдение.

"Тези убеждения са в пряко противоречие с основните послания на институциите, които отговарят за прилагането на ваксинационната политика в България, и свидетелстват, че официалните институционални източници на българската държава или са били относително слабо представени в огромния информационен поток по темата, или са загубили битката за вниманието и доверието на публиката в изследваните общности", констатира изследването.


Преди да бъдат лансирани по отношение на ваксините срещу COVID-19, много от възраженията срещу ваксините са били използвани и по отношение на други масово поставяни ваксини, които безспорно предпазват от опасни предотвратими болести. "Този факт крие риск от потенциално подкопаване на доверието и в други ваксини. Данните от проучване на този етап обаче не установяват подобен риск да се е изявил в изследваните общности. В тези общности към останалите ваксини, с изключение на тези срещу COVID-19, продължава да има висока степен на заявено доверие. Това обаче може лесно да се промени на фона на регистрираното ниско доверие към здравните власти и институциите като цяло", констатират авторите на изследването.То показва, че хората в ромските общности са силно информационно уязвими, като ниската готовност за ваксиниране срещу COVID -19 е само едно от проявленията на тази уязвимост.


"Съдържанието на масово разпространените конспиративни теории директно подкопава доверието в самите процедури и институции за опазване на общественото здраве в България и по света, представяйки ги в най-добрия случай като неефективни и некомпетентни, а в най-лошия - като прикрити и злонамерени. Доверието в подобни теории може потенциално много лесно да породи недоверие към всяка здравна, а и не само здравна политика", пишат още изследователите.


Бият ваксини на хората, за да се разболеят


участник в анкета

Вярват ли на лекаря, пастора и интернет


Общото доверие към информацията относно ваксините срещу COVID-19 е изключително ниско. Огромната част от анкетираните нямат доверие на никого, що се отнася до информацията за ваксините. Личният лекар, телевизията, интернет и пасторите са сред основните източници на информация за ваксините, спрямо които хората имат относително по-малка степен на недоверие.


"От това обаче не следва, че тези източници на информация действат в подкрепа на ваксинирането. В много случаи това съвсем не е така. Сред немалка част от участниците в изследването доминира не чувството за липса на информация, а на объркване и несигурност сред заливащия ги информационен поток. На този фон изграденото мнение е, че преобладаващата част от източниците, независимо дали се ползват с доверие или не, са против ваксинирането", пишат още от "Отворено общество".


От института цитират свое по-ранно изследване, в което е констатирано, че ниското доверие може да има общо и с ограничения достъп на ромските общности до здравеопазване и други важни услуги, както и с дискриминацията и враждебното говорене, които също възпрепятстват изграждането на доверие.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK