Мартин Карбовски не смята да става член на Съвета за електронни медии

null

© Дневник

nullМартин Карбовски няма намерение да става член на Съвета за електронни медии, за което беше номиниран от "Има такъв народ" вчера. В профила си във "Фейсбук" той пусна видео, в което казва: "Не, няма да ставам чиновник. Имаме екип, който иска да правим друго."


Карбовски допълва, че цял живот е правил каквото си иска и си е създавал врагове с власт, за които не би работил. "Всичко това беше експлоатирано от неолибералите, жълтата преса и дори хора, на които нашите филми са направили добро. С това видео ви призовавам да ни съпътствате там, където се върши истинска работа и където някой ден няма да има Съвети", казва още Карбовски.

Срокът за номиниране на членове на СЕМ изтича в 18 ч. днес. Правилата за избор на членове бяха гласувани миналата седмица.


Часове след като беше обявена номинацията на Карбовски във "Фейсбук" се появи организация на протест "Спрете гаврата с медиите", насрочен за 18:30 ч. в петък пред Народното събрание.


От Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) призоваха в позиция за кандидати за СЕМ да бъдат издигнати доказани професионалисти, познават добре медийния сектор в България и неговите проблеми и могат да предложат решения.


Петимата членове на Съвета за електронни медии се избират или назначават за срок шест години - трима се избират от Народното събрание, а двама се назначават от президента. Съставът се обновява през две години от квотата на Народното събрание и през три години от квотата на президента.


На 27 април изтичат мандатите на двама от петимата членове на СЕМ - Розита Еленова и София Владимирова, избрани от парламента. Мандатът на председателя на регулатора - Бетина Жотева, която беше назначена през 2016 г. от президента Росен Плевнелиев също е изтекъл. От президенството заявиха за "Дневник", че също до края на април ще обявят кое ще е новото назначение.


Изслушването на кандидатите ще бъде на 21 април, а изборът - в началото на май.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK