Избор до последно: трима са кандидатите за членове на Съвета за електронни медии

Избор до последно: трима са кандидатите за членове на Съвета за електронни медии

© Юлия ЛазароваВодеща, експерт по конституционно и медийно право и репортер. Така най-кратко може да се опишат трите номинации на Пролет Велкова, Симона Велева и Тодор Беленски за членове на Съвета за електронни медии (СЕМ) от парламента. Велкова е издигната от "Демократична България", а Велева - от "Продължаваме промяната", но неофициално зад нея застават и депутатите от "Има такъв народ". Най-малката парламентарна група "Възраждане" също внесе своя номинация - на журналиста Беленски. Повече за тримата четете тук.


Изслушването им ще е следващата седмица, а изборът - в началото на май. Въпреки турбуленциите около номинацията на "Има такъв народ", които издигнаха Мартин Карбовски, който се оттегли няколко часа по-късно, изборът изглежда предрешен. Парламентът трябва да избере двама от петимата членове на регулатора, а за кандидатурите, идващи от управляващата коалиция вече беше обявено, че ще бъдат подкрепени от мнозинството.


Очаква се и решението на президента Румен Радев, който също трябва да назначи представител в регулатора, след като мандатът на Бетина Жотева изтече през 2021 година.


До последната минута
До издигането на кандидатурата на Симона Велева се стигна след дълъг процес на изслушвания и гласувания. Първоначално от "Продължаваме промяната" се бяха спрели на две номинации - експертът по медийно право Симона Велева, която е и парламентарен секретар на Министерския съвет и бившата водеща в БНТ Искра Ангелова, която е съветник с ресор "култура и медии" на депутата Мирослава Петрова от "Продължаваме промяната". Бившият председател на СЕМ Георги Лозанов също е бил сред обсъжданите варианти, но кандидатурата му е била отхвърлена, тъй като е изчерпал броя на позволените мандати в СЕМ.


Депутатите на Кирил Петков и Асен Василев до последно днес дискутираха коя от двете да предложат и използваха почивките на пленарното заседание, за да изслушат Ангелова и Велева, а след това и вътрешно да гласуват чия кандидатура да бъде внесена в деловодството на Народното събрание. В крайна сметка минути преди изтичането на крайния срок стана известно, че юристката Симона Велева е събрала по-голяма подкрепа.


След като Мартин Карбовски оттегли номинацията си с обяснението, че "няма да става чиновник", "Има такъв народ" взе решението да не внася друга кандидатура. По неофициална информация на "Дневник" депутатите от партията на Слави Трифонов са харесали номинацията на "Продължаваме промяната" и ще дадат подкрепата си за Велева. "Демократична България" вероятно също ще подкрепи младата юристка.


Предложената пък от обединието кандидатура на журналистката от "Дарик радио" Пролет Велкова ще бъде подкрепена от "Продължаваме промяната".


Четвъртият коалиционен партньор БСП също реши да не предлага своя номинация за член за медийния регулатор. Социалистите обаче възнамеряват да предложат промени в Закона за радиото и телевизията, с които съставът на СЕМ да бъде увеличен до седем души (настоящият състав е пет човека) и едва тогава да издигнат своя номинация.


Час преди изтичането на крайния срок "Възраждане" също внесе своя кандидатура за СЕМ. Това е журналистът Тодор Беленски, който преди време е работил в сайта actualno.com. Не е сигурно обаче дали той има необходимият стаж и опит, за да се кандидатира за позицията. Какъвто и да е случаят, малко е вероятно той да получи подкрепа от управляващата коалиция, което прави Симона Велева и Пролет Велкова почти сигурните нови членове на медийния регулатор.


Ябълката на раздора


Депутатите бързат да обновят състава на регулаторния орган, защото през май съветът трябва да започне процедура по избор за нов директор на Българската национална телевизия (БНТ). Мандатът на Емил Кошлуков изтича в началото на юли. Според депутати в Народното събрание именно "Има такъв народ" проявява най-сериозни амбиции към позицията, като твърди, че дори има подходящ кандидат за директорския пост. Неофициално се споменават имената на бившия колега на Слави Трифонов - Камен Воденичаров, който беше актьор в бившето "Ку-Ку", а в момента е един от водещите в телевизията на Трифонов 7/8 и спортния журналист Крум Савов. Директорът на БНТ се избира с минимум трима от общо петте гласа в съвета, така че ключово ще е изборът на държавния глава Румен Радев за член на регулатора.


В настоящия състав на СЕМ е посочената от Радев Соня Момчилова (назначена през 2021 година), като неофициално се твърди, че сега президентът ще назначи бившия говорител на служебните правителства на държавния глава и негов настоящ съветник по парламентарните въпроси Антон Кутев.


За предсрочното отстраняване на Емил Кошлукова отдавна настоява председателят на парламентарната комисия по медии и култура Тошко Йорданова ("Има такъв народ"), който дори назначи проверка на избора, проведен от СЕМ през 2019 година и след обявяването на резултатите и препоръча на регулатора да освободи Кошлуков. От съвета заявиха, че не виждат нарушения на процедурата по назначаването на Кошлуков.


Кои мандати изтичат?


Петимата членове на Съвета за електронни медии се избират или назначават за срок шест години - трима се избират от Народното събрание, а двама се назначават от президента. Съставът се обновява през две години от квотата на Народното събрание и през три години от квотата на президента.


На 27 април изтичат мандатите на двама от петте членове на СЕМ - Розита Еленова и София Владимирова, избрани от парламента. Мандатът на председателя на регулатора - Бетина Жотева, която беше назначена през 2016 година от президента Росен Плевнелиев също е изтекъл. От президенството заявиха за "Дневник", че също до края на април ще обявят кое ще е новото назначение.


Останалите двама членове са Галя Георгиева (избрана от парламента по предложение на ГЕРБ през 2019 година) и Соня Момчилова (назначена от президента Румен Радев през лятото на 2021 година). Мандатът на Георгиева е до 2025 година, а на Момчилова - до 2027 година.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK