Кметът на Варна вече е обвиняем за замърсяването на Варненското езеро с фекални води (допълнена)

Иван Портних

© Цветелина Белутова

Иван ПортнихВарненският кмет Иван Портних вече е обвиняем по казуса със замърсяването на Варненското езеро с фекални води в периода 2019 - 2021 г. Това каза за "Дневник" говорителят на Окръжната прокуратура в града Радослав Лазаров.


Обвинението на Портних е по чл. 352р ал.1 от Накзателният кодекс за това, че е допуснал да се замърсят териториалните или вътрешните морски води и с това ги е направил опасни за хората. Предвиденото наказание за такъв вид престъпление е лишаване от свобода от една до пет години и глоба от 5 до 30 хил. лв.


Как 5 млн. евро и хиляди кубически метри фекални води изтекоха във Варненското езеро - тук.
Всичко за замърсяването и причините, довели до него - тук.
Според казаното от Радослав Лазаров разследването се води от Националната следствена служба и се наблюдава от Окръжна прокуратура - Варна.


До момента Портних все още не е задържан. Наблюдаващите прокурори ще трябва да преценят и дали е необходимо докато тече следствието Портних да бъде отстранен от длъжност.


За "скритите работи", които изплуваха от замърсеното Варненско езеро - тук.


Проблемът със скъсаната канализационна тръба


преминаваща през Варненското езеро стана явен след разследване на "Дневник", започнало през пролетта на 2020 г. Събраните тогава данни показаха, че колекторът е бил прекъснат най-вероятно от преминаващ кораб още през лятото на 2019 г. По информация на Община Варна, получена в хода на разследването стана ясно, че варненският кмет Иван Портних е бил уведомен за аварията още на 20 август 2019 г. Въпреки това той е запазил аварията в тайна от гражданите на Варна в продължение на повече от 9 месеца - до април 2020 г., когато тя стана явна през публикации в медиите.


Защо кметът на Варна омаловажи аварията - тук.


По данни на ВиК - Варна, през цялото това време


във Варненското езеро са се изливали по около 8 хил. куб. м фекални води дневно


Заради изтеклите фекални води планктонът във Варненското езеро и залива цъфна преждевременно през май 2020 г. и маркира периметъра на тежкото замърсяване

© Варна дрон

Заради изтеклите фекални води планктонът във Варненското езеро и залива цъфна преждевременно през май 2020 г. и маркира периметъра на тежкото замърсяване


Това продължи повече от година докато администрацията на Иван Портних търсеше начин по-скоро да прикрие пораженията от проблема, вместо да го реши. Така количеството на силно токсични фекални води, които попаднаха в езерото надхвърли 3 млн. куб. м. През цялото това време във водите на варненското езеро е продължил добивът на риба и миди, които по всяка вероятност са попадали в търговската мрежа и заведенията за хранене.


Опитите за прикриване на аварията продължиха дори и когато размерът на замърсяването стана видим от сателитни снимки. Те показваха, че течението извежда замърсената вода от Варненското езеро и я носи на юг край плажа на кв. Аспарухово, а от там и на километри след н. Галата.


Как размерът на замърсяването стана видим и от космоса - тук.


Какви въпроси изплуваха от мътното дъно на Варненското езеро - тук.


Въпреки това за предстоящия летен сезон през 2020 г. Портних одобри списък с плажове, където морската вода е годна за къпане. В него фигурираше и този в кв. Аспарухово.


Как Европейската комисия реагира на замърсяването - тук.


Сателитна снимка, която показва как течението разнася силно замърсената вода от Варненското езеро през залива към плажовете на юг от Варна.

© Дневник

Сателитна снимка, която показва как течението разнася силно замърсената вода от Варненското езеро през залива към плажовете на юг от Варна.


На 20 май 2020 г. Портних даде пресконференция, на която в отговор на журналистически въпрос каза, че


не е уведомил съгражданите си за замърсяването, тъй като не знаел какъв е редът за това


в случаи на авария като тази със спуканата канализационна тръба във Варненското езеро.


В средата на януари м.г. обаче се случи нова авария. Данните от нея отново бяха укривани от гражданите двадесет дни след разлива на отходни води във Варненското езеро, и десет дни след вземането на проби от водата му.


В хода на разследването на "Дневник" стана ясно, че Портних е знаел за това, че канализационният тръбопровод, пресичащ Варненското езеро, е бил


"бомба със закъснител"


за околната среда още в средата на юли 2015 г., когато течеше кампанията му за предстоящите през есента на същата година кметски избори. Въпреки това той не е предприел нищо, за да предотврати аварията, станала четири години по-късно. За бездействието на Портних се разбира от архивна публикация в електронния портал Maritime.bg, специализиран в сферата на морската индустрия и проследяването на аварии с плавателни средства, както и от отговорите на въпроси, изпратени от "Дневник" до Държавна агенция "Морска администрация".


Документи, получени по Закона за достъп до обществена информация, показаха, че цялото строителство на прекъснатия канализационен тръбопровод е било съпътствано от проблеми, които са възпрепятствали както спазването на проектните изисквания за полагането му под дъното на Варненското езеро, така и надеждния контрол по качеството на изпълнението му.


Тръбопроводът е част от по-голям проект за подобряване на водния цикъл на Варна на стойност 5 млн. евро без ДДС. Около 75% от тях са представлявали финансиране от Европейския съюз по програма ИСПА. Изпълнението започва през 2009 г. и след серия перипетии, закъснения и удължавания завършва през декември 2011 г.


Според проектната документация


тръбата е трябвало да бъде положена най-малко на 3 метра под езерното дъно


Но огледът, направен през зимата на 2020 г. както и сонарните снимки от обследването показаха, че по цялата си дължина тръбата е била положена на самото дъно, а не под него. По тази причина тя е била прекъсната най-вероятно от преминаващ кораб.


Сонарната снимка, която ясно очертава канализационната тръба през езерото (тъмната ивица), която очевидно не е вкопана в дъното му по цялата си дължина. На снимката се вижда и мястото на прекъсването й.

© Дневник

Сонарната снимка, която ясно очертава канализационната тръба през езерото (тъмната ивица), която очевидно не е вкопана в дъното му по цялата си дължина. На снимката се вижда и мястото на прекъсването й.


Днес говорителят на Варненската Окръжна прокуратура Радослав Лазаров обясни, че обвинението, повдигнато на Иван Портних, не е в качеството му на длъжностно лице. В противен случай то е трябвало да бъде предявено от Специализираната прокуратура. На 17 юни 2020 г. обаче именно Окръжната прокуратура във Варна разпространи съобщение, според което "разследване се води и срещу длъжностно лице от община Варна, проявило безстопанственост. Чиновникът


системно не е изпълнявал вменените му задължения


по наблюдение и контрол на състоянието на тръбата".Разследването обхващаше периода след ноември 2011 г., когато е започнала работата по приемането на изградения тръбопровод и въвеждането му в експлоатация. По данни на прокуратурата на проверка бяха подложени проектирането, възлагането, строежа, стопанисването и контролът на подводното съоръжение до момента на аварията, причинила замърсяването на Варненското езеро.


Обект на започналото досъдебно производство бе и започналия ремонт на скъсания тръбопровод, който е ощетил държавния бюджет с над 1 млн. лева.


"Заради изключителната фактическа и правна сложност и високия обществен интерес по случая производството е възложено на екип от двама следователи от Окръжния следствен отдел", пишеше в съобщението на прокуратурата по случая от 17 юли 2020 г.


До момента информация за хода на това разследване няма.


В късния следобед днес от Пресцентъра на Община Варна разпространиха следното съобщение: "Във връзка с повдигнато обвинение на кмета на Варна Иван Портних, ви информираме, че към г-н Портних не е взета мярка за неотклонение. В продължение на две години кметът е съдействал изцяло на разследването и със своите действия, съобразно правомощията си, е положил всички усилия да предоотврати замърсяване във Варненското езеро.


Г-н Портних ще продължи да оказва съдействие на всички компетентни институции по казуса и е уверен, че българският съд ще установи неговата невинност."


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK