Съдът обяви ареста на Бойко Борисов за незаконен (обновена)

Бойко Борисов се яви на разпит в специализирания отдел на Софийска градска прокуратура, след като прокуратурата съобщи, че ще повтори действията на МВР

© Георги Кожухаров

Бойко Борисов се яви на разпит в специализирания отдел на Софийска градска прокуратура, след като прокуратурата съобщи, че ще повтори действията на МВРСъстав на Софийския районен съд обяви ареста на бившия премиер Бойко Борисов за незаконен и осъди Министерството на вътрешните работи (МВР) да плати 300 лева разноски за адвокат.


Това съобщават от в. "Сега", които цитират определението на съдия Николай Урумов. "До момента на задържането на лицето Борисов не е събрано нито едно годно доказателство или доказателствено средство, което да сочи вероятната му съпричастност към осъществяване на престъплението изнудване", пише съдията.


Малко след като стана известно за определението на съда, Борисов написа статус във "Фейсбук". "Благодаря на българския съд. Няма никой над закона". Малко след ареста му, премиерът Кирил Петков написа също, че няма никой над закона. В парламента пък депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова обяви, че партията ще поиска оставката на премиера Кирил Петков заради решението на съда. От МВР пък съобщиха, че ще обжалват решението.
Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и пиарът Севдалина Арнаудова бяха задържани на 17-и март заради разследване за изнудване на бизнесмена Васил Божков. Прокуратурата тогава отказа да поиска постоянно задържане за тримата и да повдигне обвинения. От държавното обвинение обявиха, че ще повторят действията на вътрешното ведомство. Решението на Софийския районен съд е е окончателно и МВР може да го атакува пред Административния съд в София.


"Европейският съд по правата на човека изрично е посочил, че обоснованото подозрение в извършване на престъпление предполага наличие на факти или информация, които биха убедили обективният наблюдател, че въпросното лице може да е извършило престъпление. Такива обаче в кориците на делото липсват", пише в решението си съди Николай Урумов.Съдията критикува и формулировката в заповедта, от която не се разбирало защо е бил задържан Борисов. "Посоченият текст представлява неграмотна и смислово непонятна частична интерпретация на законовия текст", пише Урумов. И обяснява, че от заповедта не се разбира какви са извършените противоправни деяния, срещу кого са извършени, нито кога, къде и по какъв начин. А неясното основание за задържане е достатъчно заповедта за ареста да бъде отменена като незаконосъобразна.


От определението на съдия Урумов, се разбира, че в разпита си премиерът Кирил Петков е разказал за срещата си с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. Пред нея той е изразил загриженост, "че българската прокуратура не е действала адекватно по тези сигнали" (бел. ред. на Божков за негово изнудване от Борисов и Горанов), а Кьовеши му отговорила, че "ще бъдат предприети действия от Европейската прокуратура в обхвата на нейната компетентност". Петков изразил и притеснение, че Борисов и другите, споменати в доклад на Агенцията за държавна и финансова инспекция (АДФИ) получат достъп до него, може да повлияят на обективното разследване чрез потенциално унищожаване или укриване на вещи и документи, включително и оказване на влияние върху свидетели. "Тези негови съмнения обаче не са подкрепени с никакви факти. (...) Т.е. самият Петков не е посочил по никакъв начин, че е бил свидетел на извършване на престъпление или, че знае конкретни факти, които да са относими към извършено престъпление от жалбоподателя Борисов", пише съдия Урумов.


Според съда не е направен опит сведенията от Божков да бъдат проверени за достоверност, като се уточнява, че няма данни по какъв начин тези сведения са постъпили по делото, тъй като те не са снети от полицейски орган, а представляват едностранно писмено волеизявление на лицето, с което същият е отговорил на поставени нему въпроси, неизвестно от кого. "Дори да се приеме, че с Божков е осъществен контакт по интернет от органите на полицията, то неговите твърдения не са подкрепени от нито едно доказателство по делото".


Съдът констатира, че по време на самото претърсване, направено преди ареста, не са намерени никакви доказателства. "Точно обратното, резултатите от тези претърсвания всъщност за пореден път потвърждават липсата на данни за извършено престъпление", посочва съдия Урумов. "Резултатите от проведеното претърсване е следвало да бъдат взети предвид от полицейските органи, преди да задържат жалбоподателя, защото задържането трябва да бъде съразмерна мярка на обществената опасност на престъплението и на дееца, а не израз на самоцел и произвол от страна на органите на полицията", става известно от определението на съда.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK