Областният управител на София не допусна алея "Героите на Украйна" до руското посолство

Областният управител на София Иван Кючуков от "Има такъв народ"

© Юлия Лазарова

Областният управител на София Иван Кючуков от "Има такъв народ"Областният управител на София Иван Кючуков обяви за незаконосъобразни решенията за именуване на алея "Героите на Украйна" и площад "Борис Немцов" в близост до руското посолство, както и издигане на знамето на Украйна над сградата на Столичната община. Предложенията бяха внесени от ГЕРБ-СДС и "Демократична България" и одобрени от Столичния общински съвет на сесията на 7 април. И трите решения сега са върнати за ново разглеждане в СОС, се посочва от Областната администрация на София в съобщение до медиите.


Още при обсъжданията на сесията от БСП заявиха, че ще обжалват пред областния управител, защото предложенията били в противоречие с подробния устройствен план на район "Изгрев". Срещу обособяването на алея "Героите на Украйна" до оградата на руското посолство социалистите изтъкнаха аргумента, че тя навлиза в пространство, част от което е със специален статут - "за специални обекти - посолство".


Първоначалната идея на вносителите от ГЕРБ-СДС и "Демократична България" беше безименно пространство от двете страни на бул. "Драган Цанков" в участъка пред руското посолство да бъде назовано "Героите на Украйна". При проучването на собствеността на избраното място се оказа, че освен общинска има и частна. Затова предложението беше редуцирано до алея, дълга 96 м и широка 11 м, между трамвайното трасе и оградата на посолството.
Знаме на чужда държава може да се развява над общинска сграда само временно, при гостуване на официална делегация, предупредиха от БСП за издигането на знамето на Украйна на сградата на общината на ул. "Московска" 33. Решението на СОС е то да се вее до приключване на войната.


Назоваването на градинката в северната част на бул. ''Драган Цанков" между ул. "Латинка" и ул. "Жолио Кюри" кръстена с името "Площад "Борис Немцов" също не е законосъобразно е показала проверката на областната администрация. Установено е, че са допуснати съществени нарушения на материалноправните разпоредби на законите, които водят до цялостно опорочаване на въпросните актове на СОС, мотивират се от областната управа.


На тази база областният управител на София Иван Кючуков от "Има такъв народ" на основание Закона за местното самоуправление и местната администрация, на Закона за администрацията, както и на "постъпилите стотици сигнали на граждани" е прегледал законосъобразността на трите решения на СОС. "Установи се, че са допуснати съществени нарушения на законите, които водят до цялостно опорочаване на тези актове на СОС", се посочва от областната администрация на София. Кючуков е издал заповеди, с които връща решенията на СОС. Предстои те отново да бъдат разгледани в ресорните комисии на общинския съвет и да се променят в съответствие с действащите устройствени планове и законови разпоредби.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK