Район "Оборище": Най-високата глоба ще наложим за опасното срутване на стена

Срутената стена засипа уличното платно на ул. "Проф. Асен Златаров".

© Лили Тоушек

Срутената стена засипа уличното платно на ул. "Проф. Асен Златаров".Фирмата, която разрушава сградата на бившата телефонна палата на ул."Оборище" 26 вече няколко пъти е била предупреждавана да обезопаси обекта. Въпреки това днес предиобед стена от сградата се срути неконтролирано и засипа цялото улично платно на ул."Проф.Асен Златаров". Няма пострадали при инцидента. Фирмата-изпълнител на обекта е "Дени специал" ЕООД със седалище в с. Лозен. На нейния управител Велин Велинов преди днешния инцидент, на 17 март, на 1 и на 4 април са дадени предписания от район "Оборище" - за поставяне на скеле и на обезопасителни мрежи.


Телефонната палата, която се събаря е на ъгъла на ул. "Оборище" и ул. "Проф. Асен Златаров"

© Лили Тоушек

Телефонната палата, която се събаря е на ъгъла на ул. "Оборище" и ул. "Проф. Асен Златаров"


Въпреки това около 10.30 ч днес при планирано разрушаване на фасадната стена откъм ул. "Оборище" се срутва и друга - към ул."Проф. Асен Златаров". На нея е останало строително скеле, което показва, че събарянето й вероятно не е било планирано за днес. "Всичко мина, както трябва. Няма пострадали", смята работник на обекта, който разчистваше уличното платно.
Екип на отдел "Контрол по строителството" е посетил мястото на инцидента и е изготвил констативен протокол, съобщиха от район "Оборище". На негова база ще се прецени дали да се изготви наказателно постановление, като санкцията ще бъде най-високата възможна, заканиха се от района пред "Дневник". В такива случаи глобата варира от 5000 до 50 000 лева, според инж. Анна Вячева, началник отдел "Устройство на територията" на район "Оборище", цитирана от "24 часа".


От Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) също ще проверяват случая, но засега не могат да твърдят дали има нарушение. "Гледахме видеото и най-вероятно срутената стена е била планирана за събаряне. Предполагаме, тъй като нямаме документация", обясниха от ДНСК за "Дневник".


Два часа след срутването фадрома разчиства ул. "Проф. Асен Златаров"

© Максим Караджов

Два часа след срутването фадрома разчиства ул. "Проф. Асен Златаров"


На информационна табела на обекта като строителен надзор е обявена фирмата "ММВ инженеринг". Нейният управител Вълчинов заяви за "Дневник", че фирмата е ангажирана само с надзора на строежа на новата сграда, но не и на събарянето на старата.


Разрешението за строеж на нова жилищна сграда на мястото на Телефонната палата на ул. "Оборище" 26 е издадено от главния архитект на София през 2020 г. За разрушаването на старата фирмата-изпълнител "Дени специал" е предоставила План за безопасност и здраве на район "Оборище".
Строителството на новата четириетажна сграда ще се извърши от друга строителна компания. Инвеститор е "Амарат пропъртис", която е купила имота през 2017 г. за 10.64 млн.лева.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK