Интерконекторът с Гърция може да бъде пуснат по-рано от планираното, ако се наложи

Теодора Георгиева

© Надежда Чипева, Капитал

Теодора ГеоргиеваРаботата по трасето на интерконектора с Гърция, който може да осигури на България пълният обем договорен азерски газ, както и доставки от САЩ, Катар, Египет и Израел, е завършена на повече от 90%. Остава единствено завършването на измервателната станция в гръцкия град Комотини, каза днес пред БНТ изпълнителния директор от българска страна на проектната компания за съоръжението Ай Си Джи Би (ICGB) Теодора Георгиева.


Тя допълва, че строителят уверява, че измервателната станция ще е готова в края на юни, а след като интерконекторът бъде проверен и сертифициран, по него ще бъде пуснат и газ. Георгиева уточни, че при нужда това може да стане и по-бързо от планираното. Днес управляващите увериха, че и без пускането на интерконектора има варианта за алтернативно снабдяване, след спирането на газа от Русия.


Тя каза, че всички тръби са заварени, положени, минали нужните хидротестове и вече са засипани. Сега по трасето се изпълнявала рекултивация, като се възстановява почвения слой, така че земята да бъде отново обработваема.


Капацитетът на връзката с Гърция е 3 млрд. кубични метра, което задоволява потребностите на България, но при нужда може лесно да бъде увеличен на до 5 млрд. Георгиева отбеляза, че вече има резервиран капацитет от доставчици, които за първи път ще работят на българския пазар.
Първата копка на интерконектора с Гърция е направена през 2019 година, но за подобен проект се говори от 2009 година, когато Русия спря доставките на газ през Украйна и предизвика енергийна криза в България. Общата дължина на трасето е 182 км., като 31 са на територията на Гърция, а останалите на българска.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK