Сашо Дончев: Всички правителства защитаваха монополната позиция на "Газпром"

Сашо Дончев: Всички правителства защитаваха монополната позиция на "Газпром"

© Скрийншот:Най-големият проблем на България е, че всички правителства защитаваха с всякакви възможни средства монополната позиция на "Газпром". Няма нито едно правителство, което не е работило в тази посока. Списъкът на тези правителства е дълъг и унизителен", каза днес в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" изпълнителният директор на "Овъргаз" Сашо Дончев. Коментарът му беше по повод решението на Москва да спре доставките на руски газ за България и Полша заради отказа им да платят за него в рубли.


Дончев все пак отбеляза, че обществото трябва да бъде успокоено, а темата "видимо се преекспонира. "Интерконекторите имат достатъчен капацитет. Можем да внесем внесем 6.5 млн. куб. м. от Гърция, 20 млн. от Турция, 4.5 млн. От Румъния, в тези страни има излишъци. Не виждам повод за притеснения", отбеляза той.


Днес министърът на енергетиката посочи, че в този сезон дневната консумация в България е около 5 млн. куб. метра.
"У нас непрекъснато се говори за цената на газа, а не за надеждността на доставките и затова Чирен е пълен на 20%", отбеляза Дончев. Както е известно "Булгаргаз" постоянно черпи от газовото хранилище, за да направи най-евтиният възможен микс газ за потребителите. Тази практика не спря дори след началото на войната в Украйна. Полша например днес отбеляза, че нейните хранилища са пълни на 80%.


Сашо Дончев все пак успокои, че дори при тази ситуация в Чирен има около 100 млн. кубически метра газ количество, което е достатъчно да осигури консумацията на България за месец. Той се обяви за отмяна на приетия през 2011 година от парламента мораториум върху проучванията за шистов газ, който пак е обслужвал интересите на "Газпром".


Дончев обясни, че България и Полша са първите страни със спрени доставки, защото авансите по плащанията по техните договори са с най-ранна дата и подобни санкции заплашват и останалите страни, ползващи руски газ. Той отбеляза, че дори и сега може да се достави цялото договорено количество азерски газ, но завършването на интерконектора с Гърция би позволил доставки също от Саудитска Арабия, Иран и Туркменистан.Днес изпълнителния директор от българска страна на проектната компания за съоръжението Ай Си Джи Би (ICGB) Теодора Георгиева посочи, че остава само да се завърши измервателната станция в Комотини, което би трябвало да стане до края на юни. Иначе тръбите са свързани, тествани и заровени, като вече дори върви рекултивацията на терените над тях. Според Георгиева при нужда по тях може да тръгне газ и по-рано от планираното, ако се налага.


Сашо Дончев отбеляза, че поддръжниците на Путин в България вече не мислят за утрешния ден и мобилизират всичките си възможности. "Това е добре, защото ще имаме възможност да видим кой, кой е. Нямам тревога за българското правителство. Радвам се, че парламентът дава възможност за плаващи мнозинства. Много ми е интересно какво ще правят президентът и Корнелия Нинова, когато парламентът приеме да изпратим оръжие за Украйна", отбеляза бизнесменът.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK