"Български пощи" все още не успяват да възстановят нормалното си функциониране

"Български пощи" все още не успяват да възстановят нормалното си функциониране

© Юлия ЛазароваEкипи от IT специалисти на "Български пощи" са работили и през Великденските празници за изграждане на система за киберсигурност и поетапно възстановяване на дейностите и услугите на държавното дружество, което беше обект на кибератака на 16 април и вече близо две седмици все още не може да функционира по обичайния си начин.


В съобщението да медиите се уточнява, че в пощенските станции се приемат препоръчани и непрепоръчани вътрешни пратки и колети от корпоративни и частни клиенти, като изискването е услугата да е платена по банков път. Също така се доставят вътрешни пратки без наложен платеж. Започва доставката в пощенските станции на международни пратки и колети, за които не се дължат вземания.


От 12 часа днес е възможно плащане в пощенски станции на сметки на битови потребители на електроразпределителното дружество "Енерго Про". Списък на тези пощенски станции е публикуван на сайта на дружеството и ще бъде актуализиран непрекъснато.
В пощенските станции вече могат да се изпращат данъчни декларации, като цените се заплащат по банков път. Работи се за възстановяване на услуги, свързани с плащания и парични преводи в пощенските станции.


Пред "Дневник" от пощите отказаха да предоставят повече информация за положението, в което изпаднаха, включително за това откъде е дошла хакерската атака; дали разполагат с достатъчно IT специалисти; за атаките от представители на опозиционната партия ГЕРБ, че възстановяването на дейностите на пощите се бави заради личен интерес на министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев, който е собственик на конкурентната на "Български пощи" в бизнеса с пратки компания "Еконт", въпреки че "Български пощи" бяха извадени от Министерството на транспорта и прехвърлени в началото на месеца под контрола на вицепремиера Калина Константинова.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK