Крайният срок за подаване на данъчните декларации е 3 май включително

Крайният срок за подаване на данъчните декларации е 3 май включително

© Лили Тоушек



Четири дни остават до крайния срок за подаване на данъчните декларации за 2021 г. oт физическите лица с доходи, различни от тези по трудов договор, и самоосигуряващите се. Традиционно срокът е до края на април, но заради почивните дни бе изместен на вторник (3 май). В него могат и да се платят дължим за довнасяне данък, ако има такъв.


Този вид декларации бяха въведени през 2020 г., като подаващият ги трябва да провери и потвърди верността на попълнената служебно информация и да я допълни, ако нещо липсва. Хората, които имат електронен подпис или ПИК, издаван от данъчните, могат да подават декларациите онлайн. Кампанията за едноличните търговци и земеделските стопани ще бъде от март до юни.


Срокът за възстановяване на суми от НАП е до месец след подаването на съответната декларация, като в това време се проверяват декларираните данни. При подаваните онлайн декларации вече не се прилагат служебни бележки за доходи, документи от ТЕЛК и други. Това важи и за облекчение при ремонт на дома, но те трябва да са налични при поискване от данъчната администрация.




За да се ползват данъчни отстъпки, хората не трябва да имат непогасени стари задължения. Проверката на такива дългове също може да стане през сайта на НАП. Това важи и за облекчения за отглеждане на дете, които вече са значителни - по 4500 лв. могат да бъдат приспаднати от данъчната основа за едно дете или 450 лв. от дължимия данък.


Родителите с деца с увреждания получават по-голяма отстъпка, като от дължимите данъци могат да приспаднат 1350 лв. на дете. Тези декларации могат да се подават от другия родител, ако единият е бил по майчинство и няма как да формира изобщо данъчна основа.


Облекчението за ремонт не може да надхвърля 200 лв. годишно независимо колко собственици има съответният имот. Освен това за разход се признава само положеният труд за ремонта, а не и купени материали и освен това извършилият ремонта не трябва да е свързано лице със собственика.


Хората, на които ще се връщат пари, могат да изберат да не ги получат, а да останат на разположение за погасяване на налични към момента или бъдещи задължения, като трябва да посочат, ако са за бъдещи, за какъв вид дълг ще са.


Проблемът с пощите е разрешен


След кибератака от 16 април близо две седмици "Български пощи" не можеше да функционира по обичайния си начин. В пощенските станции вече могат да се изпращат данъчни декларации, като цените се заплащат по банков път, стана известно в петък (29 април). Работи се за възстановяване на услуги, свързани с плащания и парични преводи в пощенските станции.


Остава и възможността за подаване на данните в офисите на НАП по постоянен адрес в работния ден 3 май.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK