Асен Василев уверява: може да има дори намаление на цената на газа

Асен Василев уверява: може да има дори намаление на цената на газа

© Юлия ЛазароваНяма да има скок от 35% на цената на газа през месец май, работим по въпроса. Това обеща вицепремиерът и финансов министър Асен Василев пред "Нова телевизия", като уточни че дори може да има намаление на цената на газа, като това му твърдение се базира на договорите на "Булгаргаз", а също така това, което следващите няколко дни правителството ще се опита "да отпушим, едно от което е да започнем да си получаваме азерския газ по оригиналния договор".


Василев увери, че правителството е било подготвено за кризата, предизвикана от спирането на газа за България от руската държавна корпорация "Газпром". По думите му равносметката била, че няколко дни Русия не подава газ към България, а "ние не сме спрели транзита към Сърбия и Унгария, в същото време няма спиране на потреблението на газ, няма поскъпване на цените за бизнес и битовите потребителите у нас".


Той припомни договореното от него в Брюксел в четвъртък (28 април), а именно, че на 5 май в София се събира Координационен център на ЕС, който включва всички балкански държави, Украйна, Турция, Азербайджан, Италия, който ще изработи обща стратегия как българската газопреносна система да захрани целия регион с над 20 млрд. куб. метра газ годишно, след което и общите покупки на газ на Европейския съюз, които да направят така, че не само да има газ, но и как той да бъде на по-ниска цена.
По думите му ако България не договори нищо, най-лошият сценарий бил цената на газа да се увеличи с 20%.


Газохранилището в Чирен щяло да започне да се пълни в средата на май, което било нормално след зимния сезон. "Винаги в края на отоплителния сезон пада до 10% и през лятото се запълва", обясни вицепремиерът.


Василев уточни, че България е сезирала Европейската комисия, която е започнала антимонополно разследване срещу "Газпром", и е поискала помощ, за да си заведе искове срещу руската компания в арбитражния съд.


Той коментира и отношенията между президентството и правителството, които според него били на най-ниската точка, на която някога са били. "Президентът има ясно зададени конституционни правомощия, които не включват икономическата политика на страната. Добре е да има мнение, то да е информирано и да го споделя директно, а не през медиите", настоя финансовият министър. Според него комуникацията между правителството и президента не е прекратена, но "това, което се прави като изявления, не помага". Допълни, че Радев е в правото си да изразява позиция, те също имали такова право. "Това е нормален дебат. Това, което не е нормално, е да кажем, че българският интерес е функция на нечиѝ чужд интерес. Това трябва да спре", настоя вицепремиерът.


Той се надява да формират общ български интерес и общ език както с президента, така и между коалиционните партньори. Българският интерес бил "да имаме независимост, свобода на избор и да сме по-добре". Според него българският интерес не е като обявят икономическа война на страната, "ние да отидем на килимчето и да молим да не правят така". По думите му "това е абсолютно безгръбначно подлизурско поведение", като визира бившия премиер Бойко Борисов, който "ходеше да чака за среща с Путин по 7 часа и му подаряваше кученце". Това сега няма да се случи, увери Асен Василев.


По думите му няма опасност от разпадане на правителството и поредни предсрочни избори.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK