Започва финансова инспекция на "Експо 2020 Дубай"

Започва финансова инспекция на "Експо 2020 Дубай"

© Национален исторически музейАгенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) влезе в Министерството на икономиката и индустрията за проверка на участието на България в "Експо 2020 Дубай" по сигнал на вицепремиера Корнелия Нинова, който тя изпрати до прокуратурата за финансови злоупотреби, съобщи министерството на икономиката.


АДФИ ще провери как е сключен и изпълнен договорът и допълнителното споразумение за възлагане на обществената поръчка за подготовката и участието на страната ни в Световното изложение в Обединените арабски емирства. Ще бъдат проверени и извършените плащания по договора.


Финансовата инспекция ще продължи 30 работни дни, до 15 юни включително.
Нинова сезира прокуратурата за участието на България в "Експо 2020 Дубай" през февруари, а в началото на март Специализираната прокуратура обяви, че е образувала досъдебно производство по сигнала.


Министерството на икономиката и индустрията предаде на държавното обвинение доклад от над 700 страници, в който е описано как на консорциума-организатор "България ЕКСПО 2020" са изплатени авансово 78% от парите по договора, който е за общо 6.72 млн. лв., а редица дейности не са изпълнени. Авансите са изплатени през 2019 и април 2021 г. В консорциума влизат фирмите "Сиела Норма", "Проджект мениджмънт адвайзери", "Арка" LTD, ДОВ ЕООД, "Инфинити травел".


Изложението "Експо 2020 Дубай" трябваше да се проведе през 2020 година, но заради пандемията бе отложено за есента на 2021 г. и на 1 октомври отвори врати. Ден преди това се разрази скандал с участието на България, след като се появи макар и противоречива информация за това, че предоставените от Националния исторически музей копия на Панагюрското и Варненското златно съкровище са били задържани от митническите власти в Дубай. Причина за това бе, че те са пренасяни в личен багаж, което бе отречено от организаторите. В крайна сметка предметите бяха освободени, за да бъдат разположени на българския щанд.


От консорциума отговориха на критиките, цитирани от Би Ти Ви, че ще съдействат на прокуратурата и на антикорупционната комисия и ще търсят законови пътища, за да докажат, че изпълняват договора пълно и точно.


От ГЕРБ отказаха коментар.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK