Прекратен е договорът със строителя на жп линията от София до Елин Пелин

Прекратен е договорът със строителя на жп линията от София до Елин Пелин

© skypointНационална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) е прекратила договора със строителя на жп линията от София до Елин Пелин - ДЗЗД "Келет АБ", съобщиха от Министерството на транспорта и уточниха, че договорът с българско-унгарския консорциум на стойност 120 млн. лв. без ДДС включва проектиране, строителство и доставка на материали за 23-километровия жп участък.


Първоначалните срокове за завършване на обекта са били до края на 2020 г. От датата на стартиране на договора фирмата изпълнител е извършвала основно доставки на материали, а реалният физически напредък за строителните дейности бил едва 43 процента, посочват като причина за прекратяване на договора от транспортното ведомство.


В кратки срокове НКЖИ ще обяви нова процедура за строител на жп линията с условия, за които се обещава да бъдат "прозрачни" и щели да дадат възможност за участие на широк кръг български и чуждестранни фирми. Министерството на транспорта и съобщенията и НКЖИ са извършили проверки по всички договори за рехабилитация на жп линии в страната. Резултатите от тях са показали много ниски нива на физическо изпълнение за по-голямата част от договорите, подписани от 2019 г. до края на 2021 г.
По разпореждане на транспортния министър Николай Събев НКЖИ щяла да засили контрола на строителните дейности и качеството на изпълнение на обектите. От транспортното ведомство обещават компанията да не одобрява постъпили искания за актуализация на стойностите на вече сключени договори за строителство след проведени обществени поръчки. В случай че фирма изпълнител декларира невъзможност да изпълнява договорните си отношения, ще се разглежда и вариантът за прекратяването му.


Модернизацията на въпросния жп участък е част от модернизацията на жп линията между София и Пловдив. Най-сложният и скъп участък по тази линия е между Елин Пелин и Костенец, чиято стойност е за над 1,3 млрд. лв.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK