След "грозна караница" и "търговска сделка" "Има такъв народ" получи по едно място в две ключови комисии

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов разисква с председателя на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов

© Юлия Лазарова

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов разисква с председателя на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко ЙордановСпор за местата в ключови комисии на парламента, за това коя парламентарна група тежи повече, за това кой къде провежда заседанията си занимава близо пет часа народните представители в четвъртък сутринта и показа, че неразбирателствата в коалицията продължават. Инициативата беше подета от "Има такъв народ", които получиха подкрепа от "Възраждане". Мотивите им - че са ощетени при разпределението и че трябва да има повече справедливост.

Първоначално от партията на Слави Трифонов искаха увеличение на местата за сметка на "Демократична България", но след дадена почивка от близо час и половина предложението беше коригирано и беше прието само да се увеличат представителите на "Има такъв народ".

След възобновяване на заседанието "Има такъв народ" гласуваха "против" собственото си първоначално предложение и внесоха нов текст. Споровете станаха по-ожесточени и ГЕРБ, "Възраждане" и ДПС обвиниха управляващите в "позор", в това, че са превърнали парламентарното заседание в "много тъпо шоу".


След "грозна караница" и "търговска сделка" "Има такъв народ" получи по едно място в две ключови комисии

© Юлия Лазарова


Петър Петров от "Възраждане", чиито предложения за смяна на състава на комисиите не бяха приети, заяви, че по време на почивките е имало "поредния пазарлък" между коалиционните партньори, и нарече решението "търговска сделка".

След още два часа дебат, в който акцент беше темата за това кое е справедливо, както и дали управляващите са достатъчно опитни, предложението за увеличаване на членовете на комисиите по бюджет и финанси и по правни въпроси с още един член от ИТН получи подкрепата на всички партии без "Възраждане", като ДПС не участваха в гласуването.

Новият член на комисията по правни въпроси е Златомира Мострова, а по бюджет и финанси - Снежанка Траянска.
Каква е причината за промяна на нагласите не стана известно. Ива Митева от ("Има такъв народ") заяви, че е постигната справедливост за нейната партия, но те ще настояват за работна група, която да преразгледа разпределението в комисиите.


Нека да се поглеждаме сутрин в огледалото. Много от вас не могат да прочетат това, което им е поднесено.


Георги Михайлов, БСП


Темата трябваше да бъде гледана на заседанието в сряда, но тогава от "Има такъв народ" предложиха да бъде отложена, за да се дебатира по предложенията за оказване на помощ на Украйна. Включването и на заседанието в четвъртък съвпадна с предвиденото гласуване на членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) от парламента. За двете места има три кандидатури (Симона Велева - "Продължаваме промяната", и Пролет Велкова - "Демократична България", и Тодор Беленски - "Възраждане"), като не е сигурно, че Велкова ще бъде подкрепена от всички коалиционни партньори, особено след като въпросът за местата бъде решен.


Кой какво иска


Първоначалните проекторешения, предложени от "Има такъв народ" (ИТН), предвиждаха в комисиите по правни въпроси и по бюджет и финанси те да имат още един член за сметка на "Демократична България" (ДБ). Така от партията на Слави Трифонов настояваха да имат по трима членове, а обединението да остане само с по един. В момента и двете формации имат по двама представители в съответните комисии.


Ива Митева от "Има такъв народ" няколко пъти напомни, че темата е била поставяна на коалиционни съвети от началото на март, но мнозинството не било откликвало. От партията на Слави Трифонов твърдят, че не са представени в комисиите пропорционално на големината на парламентарната им група. Затова настояваха за "справедливост", за промяна в състава в своя полза и за сметка на "Демократична България" в комисиите по конституционни и правни въпроси, по бюджет и финанси. "Възраждане" също поискаха справедливост и настояха да получат допълнителни места в правната и в бюджетната комисия.


БСП реагираха остро срещу предложенията, като депутатът от левицата Георги Михайлов нарече дискусията "грозна караница, неподходяща за народното доверие и за светостта на тази зала и на тази трибуна, от която са се изказвали колоси". Реакцията на БСП пък предизвика "Възраждане" да ги обвини, че защитават "Демократична България". А от "Има такъв народ" защитиха националистическата формация и също ги обявиха за ощетени.


От "Има такъв народ" се бяха подготвили с таблици и специални изчисления за това кой колко места трябва да има в отделните комисии. Неуспелият кандидат за шеф на Българската народна банка Любомир Каримански дори обвини управляващите, че не могат да смятат, мотивирайки се с това колко е "теглото" на всяка отделна парламентарна група. По този повод Михайлов предложи "да турим един кантар накрая, да се премерим колко килограма е всяка една парламентарна група, да направим точни изчисления, да покажем една таблица и съобразно килограмите всичко ще се уреди".


Парламентът даде почивка от 30 минути, която продължи над час

© Юлия Лазарова

Парламентът даде почивка от 30 минути, която продължи над час


Според председателя на "Има такъв народ" Тошко Йорданов коалиционните им партньори "гледат на нас като на съседа от село, който е дошъл в града и трябва да го скрием в килера, за да не го видят съседите". По думите му в предходния парламент, когато водеща сила беше неговата партия, нито една група не е била недоволна от разпределението на комисиите, включително и ГЕРБ.


Десислава Атанасова и Тошко Йорданов разменят думи

© Юлия Лазарова

Десислава Атанасова и Тошко Йорданов разменят думи


Според Ива Митева пък управляващите са допуснали всички председатели на комисии да принадлежат към управляващото мнозинство, което било прецедент за 30-годишната демократична история на парламента. С това се съгласи съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, който подкрепи идеята на председателя на парламентарната група на "Продължаваме промяната" за работна група, която да прегледа правилника на парламента, евентуално да го промени и да се направи ново разпределение на комисиите. Христо Иванов заяви още, че е възможно неговата формация да е получила повече, отколкото й се полага, и обяви, че е готов да отстъпи собственото си място в правната комисия.


Гледат на нас като на съседа от село, който е дошъл в града, и трябва да го скрием в килера, за да не го видят съседите


Тошко Йорданов, ИТН

Изказването му предизвика депутата от ДПС Халил Летифов да предрече, че няма да се постигне разбирателство, докато решенията на управляващите се взимат от "върховния орган в мола" (преди да бъде формирано коалиционното правителство, преговорите за приоритетите му се провеждаха в зала в столичен мол - бел. ред.), а от "Възраждане" го обвиниха, че се опитва да отложи вземането на решение.


Георги Михайлов призова депутатите: "Нека да се поглеждаме сутрин в огледалото. Много от вас не могат да прочетат това, което им е поднесено."


След неговия призив и размяна на реплики се пристъпи към гласуване, но Георги Свиленски от БСП поиска почивка. Председателят на парламента даде 30 минутна пауза, която обаче застъпи редовната почивка на депутатите в 11:30 ч., и възобновяването на работата на парламента беше след 12:30 ч. Гласуването на предложението беше след 14:30 ч.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK