Правителството разкритикува превозвачите за публикуван запис от срещата им с Кирил Петков

Кирил Петков се срещна със секретаря поотбраната на САЩ. В рамките на разговора обсъдиха теми отинтерес и за двете страни.

© Юлия Лазарова

Кирил Петков се срещна със секретаря поотбраната на САЩ. В рамките на разговора обсъдиха теми отинтерес и за двете страни.Записването на работна среща без знанието на участниците в нея навежда на мисълта, че е търсен конфликт. Така от правителството разкритикуваха разпространен запис от срещата на премиера Кирил Петков и министрите на транспорта и регионалното развитие Николай Събев и Гроздан Караджов с превозвачите в четвъртък (5 май), като част от тях напуснаха обидени срещата, на която трябваше да се обсъдят мерки срещу поскъпването на горивата.


"Срещата беше работна и не се предполагаше да бъде записвана без знанието на участниците в нея. Наличието на запис навежда на мисълта, че е търсен конфликт. Кабинетът категорично не търси конфликт. Доказателството е именно инициирането на поредици от разговори с бранша", увериха в прессъобщение до медиите от правителството, като допълниха: "За съжаление на срещата диалог не беше намерен с част от представителите от сектора."


"Ако искате винаги можете да си тръгнете, това е... По всяко време сте поканени, ако ви е досадно и [искате] да излезете - вратата е там", се чува на записа глас, наподобяващ този на премиера.
"Не става въпрос дали ни е досадно. Става въпрос за това, че вие сте ни поканили по конкретна тема. В момента разводнявате темата. Вие имате среща в 17:00 часа след това. И въпросите, които ние сме ви поставили, остават без отговор в момента. Така че много ви моля, нека да не разводняваме", казва друг глас, очевидно на някой от присъстващите в Министерския съвет представители на превозвачите.


"Повярвайте ми, ако не искате да слушате, вратата е там. Ето я. Зад Вас. Няма... Аз решавам тук как ще говоря и какво ще говоря", настоява още гласът, наподобяващ този на Петков.


В четвъртък министър Караджов обяви, че министър-председателя е бил многократно провокиран от превозвачите.


Според Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи те не са чули нито една антикризисна мярка. "Министър-председателят 5, 10, 15 минути ни обясняваше как не може да променим акциза на горивата. След като колегата Арабаджиев (Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи - бел. ред.) постави нашите искания, започнахме да слушаме как всичките сектори - пенсионерите искали едно, МВР искали друго. Аз си позволих да помоля премиера да говорим по същество по темите, които сме поставили. При което ни беше казано, че в този кабинет той определя какво ще се говори и как ще се говори и ако не ни хареса, можем да напуснем", обясни Милтенова.


Кадър на ръководители на транспортни фирми по време на срещата им в четвъртък в Министерския съвет.

© Юлия Лазарова

Кадър на ръководители на транспортни фирми по време на срещата им в четвъртък в Министерския съвет.


Браншът заплаши с нови протести и блокади на пътища след 10 май. В края на април превозвачите поискаха оставките на финансовия министър Асен Василев, на регионалния Гроздан Караджов и на министъра на транспорта Николай Събев заради "пренебрегването от тяхна страна на проблемите в бранша".


В прессъобщението на правителството от днес се подчертава, че една от мерките, които ще бъдат задействани от кабинета през следващата седмица, е да поиска дерогация от ЕС за освобождаване от акциз на електроенергията и природния газ.


"Държавите членки могат да прилагат пълно или частично освобождаване от данъци или намалени ставки на данъчно облагане по отношение на електроенергията от възобновяеми енергийни източници; енергийните продукти и електроенергията, използвани за превозването на стоки и пътници чрез железопътен транспорт, метро, трамваи и тролейбуси, както и електроенергията, природния газ, въглищата и твърдите горива за бита", припомнят от правителството.


Също така е допустимо освобождаване от акцизи на природния газ за държавитечленки, в които делът на природния газ в крайното енергийно потребление е под 15%.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK