Кирил Петков договорил със САЩ доставки на втечнен газ, по-евтин от този на "Газпром" (обновена)

Кирил Петков договорил със САЩ доставки на втечнен газ, по-евтин от този на "Газпром" (обновена)

© Правителствена информационна пресслужбаМинистър-председателят Кирил Петков се срещна с вицепрезидента на САЩ Камала Харис в Белия дом. "Договорено беше и извършването на реални доставки на втечнен природен газ (LNG) към България на цени, под тези на "Газпром", които да започнат от месец юни", се казва в съобщението на правителствената информационна служба в частта, в която се говори за срещата им във Вашингтон.


Руската държавна корпорация "Газпром" спря газа за България на 26 април под предлог, че не ѝ е платено в рубли за доставката на газ, както нареди руският президент Владимир Путин.


Двамата са обсъдили също стратегическото партньорство между София и Вашингтон и възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между двете страни.
Войната в Украйна също е била важна тема от срещата на Петков и Харис. Българският премиер е посочил, че случващото се в Европа е ясен знак за необходимостта от ускорени и реални мерки в енергийната сфера.


Камала Харис е поздравила България за решителните действия, с които отстоява своя енергиен суверенитет. От своя страна Кирил Петков посочил, че партньорството на София и Вашингтон е важна част от постигането на газова независимост на България наред със солидарната подкрепа на ЕС.


По-рано премиерът проведе разговор с държавния секретар Антъни Блинкен. Двамата обсъдиха възможностите за партньорство със САЩ за енергийна диверсификация на България и на региона. Петков и Блинкен разговаряха също за модернизацията на българските въоръжени сили, както и за стабилността и развитието на Западните Балкани.


В съобщенията от американска страна за двете срещи няма нищо конкретно за газови доставки от САЩ, а формулировката за Западните Балкани е малко по-различна.


В съобщението на Белия дом се казва, че вицепрезидентът Харис "изрази своята признателност за силния съюз и топлото приятелство между САЩ и България. Тя благодари на министър-председателя за подкрепата на България към Украйна и потвърди солидарността на САЩ пред поредния опит на Русия да използва енергията като оръжие. Те се съгласиха с необходимостта от укрепване на европейската устойчивост чрез по-нататъшно диверсифициране на енергийните доставки към източници, различни от Русия, и значението на продължаването на силната отбрана и възпирането по източния фланг на НАТО".


В съобщението на Нед Прайс, говорител на Държавния департамент, за виртуалната среща Блинкен-Петков (държавният секретар е с коронавирус - бел.ред.) се казва: "Секретарят Блинкен подчерта важността на обединения отговор на НАТО и на САЩ-ЕС на неоправданата и непровокирана инвазия на Русия в Украйна и заяви, че Съединените щати ще продължат да подкрепят модернизацията на отбраната на България и приоритетите за енергийна сигурност. Двамата потвърдиха споделена визия за нашите трансатлантически отношения, а секретарят потвърди отново важността на бързото присъединяване към ЕС кандидати, отговарящи на условията".


По принцип държавата в САЩ не се занимава с енергийни доставки (освен ако не се прави някаква извънредна намеса на пазара), особено за чужбина, а се сключват договори с конкретни частни компании. Но федералното правителство разполага с различни инструменти за финансово подпомагане на сделки и програми със съюзници, включително за намаляване на цените на конкретни стоки и услуги.


По информация на "Капитал" вероятно става въпрос за директни сделки на държавната "Булгаргаз" с американски производители на LNG, и то по цени на американския "Хенри хъб" (Henry Hub). Ако е постигната такава договореност, то възможността за значително по-ниски цени на газа става напълно реална. През последните дни стойностите на "Хенри хъб" са около 21-22 евро/мВтч, докато на европейските борси цените са около 95 евро/мВтч. Цената на "Газпром" по договора с "Булгаргаз", който руснаците едностранно нарушиха, пък биха били на нива 80 евро/мВтч.


Президентът подкрепя всеки опит за диверсификация


"Всеки опит за диверсификация в енергетиката трябва да бъде подкрепен", заяви по повод договорката президентът Румен Радев, който е на официално посещение в Чехия.


"Не мога да коментирам тази сделка преди да имам точни параметри за нейните измерения, но е важно правителството да търси най-изгодните условия за България. Тук става въпрос не само за цена, но и за устойчивост на доставките, както и за възможност българският бизнес, топлофикацииите и потребителите да прогнозират своите разходи", каза още Радев.


Президентът призова КЕВР и "Булгаргаз" да обявят възможно по-скоро цените на природния газ за май със задна дата, тъй като бизнесът и топлофикациите работят в неизвестност. Вчера (10 май) енергийният регулатор отложи решението си, тъй като газовият доставчик го е информирал, че Министерството на енергетиката е започнало проверка за ценообразуването на природния газ, която се очаква да приключи на 12 май.


КЕВР очаква на 13 май да получи окончателното заявление на обществения доставчик с актуални данни за ценообразуващите елементи на природния газ за май. Непосредствено след това енергийният регулатор ще насрочи заседание за утвърждаване на окончателната цена на "Булгаргаз" за месеца, се посочва в съобщение.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK