Кратки новини

Кратки новини

© Юлия ЛазароваКратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.
Патриарх Неофит бе успешно опериран

Кратки новини

© Цветелина Белутова, Капитал


Днес патриарх Неофит беше опериран успешно в болница "Софиямед" след счупване на горната част на лявата бедрена кост, съобщи пресцентърът на лечебното заведение.


Той постъпи в лечебното заведение вчера със счупен крак. След операцията той се чувства добре, успокояват от болницата. От утре започват възстановителни и рехабилитационни процедури за неговото възстановяване.

Пламен Димитров е преизбран за президент на КНСБ

Пламен Димитров

© Надежда Чипева, Капитал

Пламен Димитров


Досегашният президент на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров е преизбран днес на поста за нов 5-годишен мандат.


На деветия конгрес на конфедерацията за негови заместници делегатите избраха Даниела Алексиева-Стоянова, Тодор Капитанов и Огнян Атанасов. Досега вицепрезиденти бяха Пламен Нанков, Чавдар Христов и д-р Иван Кокалов. Със статут на вицепрезидент като главен икономист на конфедерацията е и директорът на Института за социални и синдикални изследвания Любослав Костов.


Пламен Нанков бе избран за председател на Централната контролна комисия. За негови заместници са определени Райна Джагалова, Янка Такева и Валентин Вълчев.

Четирима въоръжени и маскирани ограбиха двама души в София

Кратки новини

© Пресцентър МВР


Четирима въоръжени и маскирани мъже са нападнали двама души в района на бул. "Ломско шосе" в София, съобщиха от МВР, цитирани от БТА. Уточнява се, че от нападнатите е отнета чанта, единият от тях е пострадал. Пострадалият е 44-годишен е хоспитализиран с фрактура на ябълчна кост в дясната страна на лицето, повърхностни охлузвания и кръвонасядания. Предстои му операция, но е без опасност за живота.Сигналът за инцидента е подаден в 12:45 часа. Полицията издирва нападателите.

Собственици на заведения се оплакват в Брюксел от кабинета

Кратки новини

© Надежда Чипева, Капитал


"Поради изключително трудния диалог с българското правителство, Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България се обърнаха за подкрепа към Европейската комисия във връзка с мярката 60/40", съобщиха от организациите. Причината е, че мярката се предвижда да приключи на 30 юни, а бизнесът настоява да продължи. "Така в разгара на летния туристически сезон един от най-засегнатите браншове на икономиката ни ще остане без никаква подкрепа", посочват от организациите.


В писмото, изпратено до няколко еврокомисари, се настоява за удължаване на мярката и връщането й в първоначалния вариант, при който подкрепа се получаваше при 20% спад на оборота спрямо 2019 г., а не както е в момента – при 30 или 40%.

Над 800 предприятия са кандидатствали за грантове за енергийна ефективност

Кратки новини

© Анелия Николова


През първата седмица от започването на процедурата за подобряване на енергийна ефективност 811 микро, малки и средни предприятия са кандидатствали за грантово финансиране по нея. Подадените проектни предложения са за близо 84 млн. лв. Общият бюджет на програмата е 136 млн. лв. По процедурата ще бъдат подкрепени компании от преработващата промишленост.


В зависимост от нуждите си фирмите могат да получат между 25 000 лв. и 150 000 лв. безвъзмездна подкрепа. Едно от условията за кандидатстване е да имат 50% собствено участие. Със средствата могат да се закупуват енергоспестяващи машини и съоръжения, както и да се направи модерна изолация на производствените бази. Подаването на проектите по процедурата ще продължи до 23 май включително.

Над 400 хил. родители са ползвали помощи за деца за 2021 г.

Кратки новини

© Лили Тоушек

Над 436 хил. родители са ползвали данъчни облекчения за деца и за деца с увреждания за доходите си, получени през 2021 г., като 291 хил. са представили декларация пред работодателя си по основно трудово правоотношение, а останалите 145 363 са подали годишна данъчна декларация в НАП до 3 май.


До три дни след внасянето на формуляра приходната агенция е възстановила данък за общо 69.4 млн. лв. на 131 904 от родителите. Близо 600 хил. са ползвали различни данъчни облекчения за доходите си от 2021 г.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK