Хибридната война не е от днес - нов сборник с документи на Държавна сигурност

Хибридната война не е от днес - нов сборник с документи на Държавна сигурност

© Надежда Чипева, КапиталХибридната война за умовете на хората е била най-съществената част от студената война на тоталитарните системи срещу демократичния свят, днес само е издигната на високо технологично ниво. Този извод направиха експертите на комисията по досиетата при представянето на новия сборник с документи на Държавна сигурност "Активни и остри мероприятия - 1944 - 1990 г."


Подбрани са 146 документа от фондовете на Първо главно управление /Разузнаването/ и секретариата на МВР.


Активните мероприятия са инструментът на информационната война и психологическите операции за влияние, реализират се като дезинформация и пропаганда. Те започват със създаването на секретно поделение към ПГУ още през 1955 г. ", обясни журналистът и член на комисията по досиетата Екатерина Бончева.
Острите мероприятия са подготовка и провеждане на операции от разузнавателно-диверсионни групи в капиталистическите страни в "особен период - военновременен ", но имат задачи и в мирно време - това е разработването на изменници на родината с цел "парирането на тяхната дейност". Евфемизмът в кавичките означава на практика извършване на терористична дейност на чужда територия, включително отвличания и физическо ликвидиране на определени лица. Отделът към ПГУ за тези цели е създаден през 1963 г., известен като "Отдел 7", документите потвърждават такива планове през 60-те и 70-те години на миналия век.


Активните мероприятия се извършват паралелно с острите, като ги покриват пропагандно.


Любопитно е, че активните мероприятия са насочени най-вече към Турция, Гърция, САЩ и целят създаване на интриги между тях. За целта са планирани и остри мероприятия, като например да бъде взривена къщата-музей на Кемал Ататюрк в Солун, което да увреди отношенията между двете страни. Операцията не е осъществена. Друг пример е планът да бъде опожарен малкият храм "Свети Георги" във Вселенската патриаршия в Истанбул, със съшата цел.


Планирано е било и дискредитиране на монсеньор Анджело Ронкали - папа Йоан XXIII от 1958 до 1963 г. , наричан още българския папа заради симпатията и застъпничеството му за българите. Не е ясно какво е дразнело ДС, та е трябвало да хвърля ресурс да го клевети. Анджело Ронкали, преди да стане папа, e бил десет години представител на Светия престол в България (от 1925 до 1934 г.), Известна е близостта му с царското семейство, и особено с царица Йоанна, която продължава и след като става папа Йоан XXIII.


Хибридната война не е от днес - нов сборник с документи на Държавна сигурност

Документи за острите мероприятия (ОМ) са унищожавани и преди 1989 г. с мотив, че нямат оперативна или научно-историческа стойност, обясни старши експертът към комисията по досиетата Марко Цветков. По думите му само до 1975 г. може да се проследи документално отделът за ОМ. След това е тъмнина. Следващото унищожаване със същия мотив е през януари 1990 г. със заповед на тогавашния министър на МВР Атанас Семерджиев.


Така само по косвени данни може да се съди дали планирано остро мероприятие е изпълнено. Проф. Дилян Неделчев от Богословския факултет разказа например, че членове на Светия синод, вече покойници, са си спомнили пред него някога, че действително в малкия храм на Веленската патриаршия е имало пожар по времето, съвпадащо с упоменатото в документите на ДС.


Изпращане на контролиран близък да убеждава изменника да се върне или да го ликвидира
- обичаен похват на КГБ и ДС


Мишени на острите мероприятия са опоненти на комунистическата власт, както и такива, които са били високопоставени функционери на режима но са "минали на другата страна", срещу тях плановете за разправа са брутални. Документиран е случаят с Трайчо Белопопски, който е бил служител на българското разузнаване, но е преминал на чужда служба. В края на 60-те години ДС изпраща баща му да го убеждава да се върне, занесъл му подарък луканка. Синът обаче първо дал на кучето си парче от подаръка, животното след кратка агония умира.


Този вид остри мероприятия са били трудно осъществими заради изключителната бдителност на набелязаните "обекти". Безуспешни по тази причина, а и поради професионализма на израелските служби за сигурност, са били опитите за "неутрализиране" на Петър Семерджиев, който избягва в Израел, след като е заемал високи длъжности в комунистическата партия.


Успява терористичната акция срещу Борис Арсов - последователен открит противник на комунистическия режим, който след присъда за тази дейност успява да избяга в Дания. Планът за отвличането му от ДС успява, върнат е в България през 1974 г. и отново е осъден, този път на 15 години затвор. Намерен е обесен в килията в Пазарджишкия затвор. В документите е означено - самоубийство.


Синхронът и взаимопомощта на ДС с КГБ са документирани


и под формата на обсъждане през 1975 г. за изобретяване на устройство-пистолет, който да изстрелва отрова в мишената. Това се обсъжда само три години преди покушението над писателя Георги Марков в Лондон.


Нито един шеф на комунистическото разузнаване не призна за острите мероприятия


Забележително е, че нито един началник на разузнаването до 1989 г. не потвърди за изпълнени остри мероприятия. Ген. Владимир Тодоров (1925 - 2012 г.), последният началник на ПГУ до 1989, призна пред съда през 1992 г., че е наредил унищожаване на досието "Скитник" на Георги Марков и изтърпя за това присъда от 10 месеца в Софийския затвор, но не каза нищо за покушението в Лондон. И до последно отричаше службата му да е извършвала такива операции. А друг бивш началник на ПГУ - ген. Стоян Савов, се самоубива през януари 1992 г., по време на съдебния процес за унищожаването на документите на ДС. Също без дума на признание.


Острите мероприятия са престъпления във всяка правова държава


Разликата с демократичния свят е, че там службите са под контрола на политическата система


Твърденията, че специалните служби навсякъде по света ползват едни и същи методи, трябваше да послужи за индулгенция на произвола на тоталитарните служби, сред тях и на ДС. Разликата с демократичния свят е, че там специалните служби са под контрола на политическата система и понасят отговорност, включително наказателна.


В комунистическия свят решенията са вземани на високо политическо ниво, в случая "Отдел 7" към ПГУ е създаден с решение на министъра на вътрешните работи (тогава Дако Даков) , потвърдено от политбюро на БКП.


Темата на новия сборник е особено актуална днес, когато методите на водене на студена война са се усъвършенствали в степен, трудно сравнима с изследвания период, до придобиване на новото име - хибридна война.


Електронният вариант на сборника ще бъде достъпен на сайта на комисията по досиетата www.comdos.bg

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK