Съдът на ЕС осъди България за системно замърсяване на въздуха със серен диоксид

Съдът на ЕС осъди България за системно замърсяване на въздуха със серен диоксид

© Анелия НиколоваСъдът на Европейският съюз осъди България за неизпълнение на задълженията ѝ по директивата на Европейския парламент от 2008 г. за качеството на атмосферния въздух и за по-чист въздух в Европа, съобщиха от евросъда.


В случай че България не промени ситуацията, Европейската комисия (ЕК) може отново да заведе дело пред Съда на ЕС, като поиска да бъдат наложени и финансови санкции, които могат да бъдат под формата на еднократна сума и/или дневни глоби. Тези санкции се изчисляват, като се вземат предвид:

  • значимостта на нарушените правила и последиците от нарушението за общите и частните интереси
  • периодът, през който правото на ЕС не е прилагано
  • способността на страната да заплати, като се гарантира, че санкциите имат възпиращ ефект.
Предложената от ЕК сума може да бъде променена от Съда на ЕС в неговото решение.


Съдът постановява по делото, заведено от ЕК, че България не е гарантирала в югоизточната част на страната и по-конкретно в района на Гълъбово да не се превишава системно пределно допустимата норма на серен диоксид в периода между 2007 и 2018 г. включително. България освен това не е приела, смятано от 11 юни 2010 г., подходящи мерки, за да гарантира спазването на почасовите и дневните пределно допустими стойности за серен диоксид в югоизточната част на страната, където се намира комплексът "Марица-изток".
Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов коментира на брифинг по повод решението на евросъда, че то е очаквано, защото България системно неглижира този въпрос, даже обратно - работи срещу предписанията, които се дават от ЕК. "Тук не става въпрос само за правен ангажимент. Наднормените нива на серен диоксид в атмосферата водят до тежки здравословни проблеми за населението. Не случайно в този регион имаме по-висока заболеваемост на определени заболявания, което е особено видно при децата. Здравето не може да бъде заменено", отбеляза той.


Сандов подчерта още, че решението на евросъда повдигало два тежки въпроса пред България, защото, първо, не засяга само Гълъбово, а цяла Югоизточна България, където попадат и други големи горивни инсталации, което означава, че там серните диоксиди трябва да бъдат изцяло в нормата, за да бъде затворена наказателната процедура. Второ, решението на съда може да не позволява България да работи с дерогация и това да означава затваряне на много повече тецове. Това би било много тежко за нереформираната българска енергийна система.


От 2007 г. с присъединяването си към ЕС България е длъжна да постигне и спазва установените в европейското законодателство норми за качество на въздуха. Поради непостигане на изискванията за нивата на серен диоксид, през 2009 г. ЕК стартира наказателна процедура срещу България, като по това време проблемните райони са три - Перник, Гълъбово и Димитровград.


Според Министерството на околната среда и водите (МОСВ) през последните години има значително намаляване на общите емисии на вредни вещества и в частност на серен диоксид - от 715 358 до 48 567 тона спрямо 2007 г. Вследствие на това към октомври 2019 г., когато ЕК сезира Съда на ЕС, Гълъбово е единствената община, в която е продължавало да има проблеми с постигане на европейските изисквания за съдържание на серни оксиди в атмосферния въздух.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK