Заради ултиматум екоинспекцията отвори ТЕЦ "Марица 3", а после пак я спря

Борислав Сандов

© МОСВ

Борислав СандовНачалникът на Регионалната инспекция на околната среда и водите (РИОСВ) в Хасково е бил подложен под натиск, като му е бил поставен ултиматум да отмени заповедта си от 21 април за спиране на работата на ТЕЦ "Марица 3" в Димитровград, която е свързана с бизнесмена Христо Ковачки. Това обяви министърът на околната среда и водите Борислав Сандов по време на пресконференция, като уточни, че ултиматумът е бил поставен от представител на топлоцентралата.


По-рано днес синдикалната организация на КНСБ в ТЕЦ "Марица 3" информира, че предвиден за 12 ч. днес протест пред сградата на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е отменен, защото екоинспекцията в Хасково е решила работата на теца да бъде възстановена.


По думите на Сандов вече имало издадена нова заповед за спирането на работата на ТЕЦ "Марица 3", която е издадена отново от директора на РИОСВ - Хасково. Екоминистърът коментира още, че не знаел какви обяснения се въртят в общественото пространство за отмяната на протеста на служителите на теца в Димитровград, но имал "свое обяснение".
"Аз съм организирал над 100 протеста. Винаги по закон. Знам какво съдържа Законът за митингите, манифестациите и събранията. Синдикатът на ТЕЦ "Марица 3" явно не знае. Установих днес от документите, които пристигнаха от Столична община, че има нарушение на закона при уведомлението на синдиката. Свързах се със Столична община и обясних, че съм установил това нарушение и че мога да предприема действия. Малко по-късно автобусите тръгнаха наобратно. Това е моето обяснение", отбеляза екоминистърът.


Сандов настоя служителите на топлоцентралата да насочат протеста си към работодателите си, които да спазят всички условия на екозаконодателството. "Ако не, в региона има много свободни работни места по линия на енергийния преход", настоя той. Министърът на околната среда изтъкна, че ТЕЦ "Марица 3" системно е нарушавала нивата на серен диоксид.


По-рано днес стана известно, че България е била осъдена от Съда на ЕС за качеството на атмосферния въздух, по-конкретно за системно превишаване на нормите за серен диоксид във въздуха. По думите на Сандов през 2021 г. топлоцентралата в Димитровград има 30 наднормени нива на средночасовата норма, през 2022 г - 8 наднормени нива, като някои от стойностите са преминали "алармения праг", което означава над три пъти завишаване на нормите, което има тежки последствия за здравето на хората и би следвало да се предвидят действия за моментално решаване на този въпрос, което не се е случило.


Също така според него в момента на измерването от властите на изхвърляните от ТЕЦ "Марица 3" е работила на по-нисък капацитет, с което е предпоставила замерването да не е качествено, което е отговорност на оператора.


Тецът е бил затворен и заради неизпълняване на предписанията на ековластите. Предприятието е поискало да отвори и да работи на по-нисък капацитет с обяснението, че само така могат да изпълнят предписанията по комплексното разрешително.


Сутринта пред Би Ти Ви заместник-министърът на околната среда и водите Тома Белев увери в отговор на протестиращите служители, че спирането на ТЕЦ "Марица 3" не е политически акт. "ТЕЦ "Марица 3" може да поднови работа, стига собственикът да инвестира и да се извърши подмяната на съответните части и инсталации", подчерта Белев.


"Трябва да знаем, че тази голяма горивна инсталация има комплексно разрешително. В нея са описани всички условия, при които тя съществува. Собственикът го е декларирал и затова е получил и разрешение да съществува. През годините са се натрупали множество нарушения за неизпълнение на тези обещания, които е дал самият собственик, включително със сериозни проблеми с надвишаване на серния диоксид в региона", коментира още той.


На контрааргумент, изтъкнат от служителите на ТЕЦ "Марица 3", че след спирането на работата на теца, замърсяването продължава, Белев отговори: "В региона има пет горивни инсталации и те замърсяват в своята степен. Естествено най-близката, направени са анализи, замърсява най-много в района на Димитровград. Въпросът е за неизпълнение на множество ангажименти, които са свързани с подмяна на инсталации, с неизпускане на газове от определени комините и така нататък, които са нарушавани множество пъти през годината."

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK