Стая с прозорци без решетки и гледка към Рила - как ще изглежда новият затвор в Самораново

Така ще изглежда двойна стая, която ще ползват лишените от свобода в Самораново

© Министерство на правосъдието

Така ще изглежда двойна стая, която ще ползват лишените от свобода в СаморановоСветли стаи с прозорци без решетки и гледка към Рила, бюро, две легла, гардероб, няколко рафта за книги и лични вещи и самостоятелно санитарно помещение. Така ще изглежда килия в нов затвор в село Самораново, община Дупница, който предстои да бъде изграден до март 2024 г. Проектът е на Министерството на правосъдието, а финансирането е в размер на 17.5 млн. евро и идва от Норвежкия финансов механизъм. Новият затвор ще бъде с капацитет до 400 души.


Новият затвор ще разполага със спортни площадки, съвременна сграда за обучения, библиотека, административен център и сграда за служителите, както и повече зелени пространства. Целият затвор ще бъде отделен от селото с висока ограда, но между различните зони вътре няма да има прегради. По проект е предвидена и сграда с преходни жилища, в които да бъдат настанявани затворници, които предстои да излязат на свобода.


Проектът бе представен от Министерството на правосъдието и представители на Норвежкия финансов механизъм, а целта е България да отговори на европейските изисквания и да прилага по-хуманен подход към лишените от свобода, като им осигури нормални условия за живот. Идейният проект за изграждането на новия затвор е на архитект Божидар Хинков.
"Нужен е по-хуманен подход към лишените от свобода, подобряване на материалната база и битовата среда, повишаване на възможностите за интеграция,както и по-висок капацитет и по-добри условия за служителите в затвора. Предстои усилена работа и реновация на няколко затвора в цялата страна", обясни директорът на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" Ивайло Йорданов.


Ремонти по проекти, свързани с Норвежкия финансов механизъм, са предвидени в няколко затвора от различен тип в цялата страна - Пловдив, Бобов дол, Враца, Петрич, Бургас, Пазарджик. По 3 различни проекта на обща стойност над 19.3 млн. евро освен ремонтите се предвижда обучение на служителите в затворите, нови софтуери и изграждането на новия затвор в Самораново. Някои от постройките, бивше военно поделение, ще бъдат съборени, а като част от материалите ще се използват повторно.


Общ поглед към комплекса на затвора, които предстои да бъде изграден в Самораново

© Министерство на правосъдието

Общ поглед към комплекса на затвора, които предстои да бъде изграден в Самораново


Подобен обект в България не е строен в последните 50 години, подчерта арх. Хинков и коментира, че отношението към затворниците в България също е изостанало.


"Идеята е да не отнемаме на осъдените нищо повече от свободата. Няма нужда да живеят в потисничество, защото то се пренася и над персонала в затвора", смята архитектът. По думите му е нужна промяна в отношението към лишените от свобода, които, след като изтърпят наказанията си, излизат на свобода и ще станат "наши съседи". Хинков посочи, че проектът не предвижда луксозни помещения и комфорт, а нормални условия за живот.


Той каза, че при разработването на проекта няма нищо иновативно и е използван предимно добър опит от други европейски държави.


Така ще изглежда главният вход към центъра за обучение на служителите

© Министерство на правосъдието

Така ще изглежда главният вход към центъра за обучение на служителите


Предвидено е на територията на затвора да бъде обособена сграда за общата администрация. Тя ще разполага с топла връзка към корпуса на затвора. Ще бъдат изградени няколко игрища, "за да не обикалят затворниците в кръг", а да имат възможност за различни форми на почивка. Отделно ще има учебна сграда за обучение и образование на лишените от свобода с библиотека.


В специален обект ще бъдат настанявани затворници, които предстои да бъдат освободени и изтърпяват последните месеци на присъдите си.


"Целта на изграждането на т.нар. преходни жилища е да бъдат отделени от останалите и поставени в среда, в която да бъдат стимулирани самостоятелно да вземат решения. Ще се създаде общност от хора, които ще са по-самостоятелни и по-подготвени за връщане в обществото", смята Хинков.


Атриумното пространство в центъра за обучение

© Министерство на правосъдието

Атриумното пространство в центъра за обучение


Друг корпус ще бъде изграден за персонала. Помещенията ще бъдат разделени със стъклени прегради, ще има изцяло нов център за обучения на персонала и конферентна зала с изглед към Рила. Архитектът очаква помещенията да се превърнат не само в място за обучение на служителите на затворите, за провеждане на конференции и работни срещи, но и пространство, в което да се оформят нови тенденции и политики.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK