Митрополит Гавриил: Неприемливо е да признаем македонската църква като Охридска архиепископия

Митрополит Гавриил (вляво)

© Правителствена информационна пресслужба

Митрополит Гавриил (вляво)За нас е неприемливо да признаем Македонската православна църква (МПЦ) като Охридска архиепископия. Това обяви ловчанският митрополит Гавриил пред БНР по повод решението на Вселенската патриаршия да признае МПЦ за канонична.


"Ако бъде дадено името Охридска архиепископия на МПЦ, това за нас ще е много лошо. Това би ни лишило от огромна част от нашата църковна история и от нашата правосубектност", настоя владиката.


Митрополит Гавриил уточни, че в Светия синод на Българската православна църква (БПЦ) все още не е получено решението на вселенския патриарх. "Решението на Вселенската патриаршия трябва да бъде много точно преведено, за да знаем какво е казано, но ясно е, че вселенският патриарх възстановява евхаристическото общение с охридския архиепископ, клира и народа, т.е. признава каноничния статут на разколническата МПЦ. Иначе в самото решение никъде точно не е определено името ѝ, но се споменава като Охридска църква. Трябва да се види как ще реагира и Сръбската православна църква (СПЦ), защото на нея пък е възложено уреждането на административните въпроси. Трябва да видим и тя какво ще реши", коментира той.
Запитан какво би означавало за България, ако името на МПЦ е Охридска архиепископия, Гавриил отговори, че това означавало за БПЦ, че всъщност ще се приеме, че приемник на Охридската архиепископия не е БПЦ, а МПЦ, което било лишено от всякакви канонично-правни и исторически основания, тъй като правоприемник на Охридската архиепископия е била БПЦ и тя и досега била такава. Гавриил изтъкна, че това щяло да лиши България от църковната ѝ история.


На въпрос България може ли да реагира и това какво би означавало, Гавриил подчерта, че Светият синод трябва да реагира, защото това не било вярно и лишава България от "наше историческо достояние".


В отговор на въпрос какви са правилата, ако БПЦ не е съгласна, Гавриил каза, че не знае какво следва, но "ние трябва да кажем това, което е истината и да ни послушат, да не се лишаваме от нашата правосубектност".


Той настоя да реагира не само църквата, а цялото българско общество, защото този въпрос засягал целия български народ и неговата история.


По думите му БПЦ не можела да стане църква майка на МПЦ, защото в нейния устав пишело, че тя е приемник на Охридската архиепископия и това би означавало, че МПЦ е църква майка на БПЦ. Също така БПЦ нямала право да свали схизмата на МПЦ, тъй като право на това нещо имала само църквата майка, а от 1920 г. такава била СПЦ.


Митрополит Гавриил даде информация и за здравословното състояние на патриарх Неофит. "Патриархът е добре след операцията. Добре се чувства. Сигурно няма да остане много време в болницата и ще бъде изписан. Надяваме се, че скоро време ще можем пак да общуваме с него и да идва на заседания. Разбрах, че се очаква другата седмица да бъде изписан", уточни той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK