Агенцията за бежанците увери, че украинците ще бъдат настанени в държавни бази от юни

Мариана Тошева

© Надежда Чипева, Капитал

Мариана ТошеваНикой няма да бъде оставен на улицата, но няма да е в четиризвездния хотел. Това каза председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева по време на изслушване в парламентарната комисия по туризъм във връзка с това, че с края на май изтича мярката, по която хотелиери получава по 40 лв. на ден за настанен бежанец.


С Васил Величков от Националния кризисен щаб за бежанците от Украйна посочиха, че още при настаняването им в хотели, хората са били уведомявани докога могат да останат, като някои хотелиери допускат това и след края на май.


По данни на агенцията в програмата за настаняване участват сумарно 1150 хотела, които са собственост на 500 бизнеса. В някои от тях само малък брой стаи са отделени за това. Двамата разказаха, че сред хотелиерите, които по принцип "са спасили положението" с настаняването, има и такива, които са направили редица нарушения. Най-честото е, че не са регистрирали в срок от 24 ч., както изисква законът, настанените в системата на Министерството на туризма ЕСТИ. Това е и причината да не могат да получат плащане от бюджета за това настаняване.
Други са регистрирали само част от настанените, като не са очаквали да бъдат проверени, но проверка от полицаи е установила настанени над 1000 в един от хотелите при регистрирани едва 10. Величков коментира, че това се случвало, защото от години хотелиерите имали договорка с общините да не дават реалните данни, като по този начин пестят от курортната такса и проверки не им се правили.


Трети пък, за да си спестят регистрацията на рецепцията, пращали бежанци в полицията да се регистрират сами като настанени на частни адреси. Изреждането на тези нарушения накара бившия министър на туризма Николина Ангелкова, която закъсня за заседанието и не чу цялата информация, да упрекне двамата, че слагат всички хотелиери под общ знаменател, които настанявали бежанци, докато управляващите две седмици след началото на войната се чудели какво да правят.


Величков допълни и че някои хотелиери се опитват да накарат настанени при тях бежанци да протестират, че ще бъдат оставени на улицата от 1 юни и така да създават напрежение. Допълни, че няма как бежанците да останат на издръжка на държавата в хотели, защото това е огромен разход. Освен това посочи, че пазарът на труда "ще глътне" бързо много от тях по специалността им. По данни на агенцията 65% от получилите временна закрила са с висше образование.


Когато на тези хора им е предоставена временна закрила и те доброволно са се регистрирали да я получат, те нямат право на избор къде ще бъдат настанени, напомни Васил Величков от Националния кризисен щаб за бежанците от Украйна. Ако е необходимо, ще ги настаним и в чисто новите лагери за бежанци на дирекция "Миграция", които могат да бъдат от отворен и от затворен тип, ако е необходимо, ще ги настаним в спортни зали с легла, които са приготвени, допълни той. Величков изтъкна, че успоредно с това се работи за освобождаването на още държавни почивни бази, а на местата, където са били вече продадени карти за почивка на служителите, парите ще им бъдат възстановени.


Величков напомни, че в държавните бази с прилични условия има около 33 хил. легла, като става дума за 455 обекта във вътрешността на страната, но част от тях са и по морето. В момента се събира информация от администрациите за други свободни бази.


Той съобщи, че част от бежанците са се ориентирали да си намерят работа и да излязат на квартира, като до няколко дни ще бъде създадена платформа с въпросници, за да може държавата да събере актуална информация за точните им намерения. Обяви, че за тези, които искат да се интегрират, ще сработи мярката "Солидарност" за субсидирана заетост, като тази мярка ще е насочена предимно към частния бизнес, защото е доказано, че там тя е устойчива - една година след края на мярката работникът все още е назначен на същата позиция при същото юридическо лице.


Мариана Тошева заяви, че част от украинските граждани са заявили желание да отидат на външни адреси, като някои питат дали може поне в началото да им се помогне с плащането на наема, друга част от бежанците заявяват, че биха напуснали България и допълни, че през последни два дни броят на напусналите страната украински граждани е по-голям от броя на влезлите за денонощие, като някои от тях заминават за Турция, Румъния или Гърция.


Мярката "Солидарност" предвижда 3 месеца субсидиран наем, поемане на минималната заплата, независимо че работодателят може да плаща повече, и др.


Тошева обяви и че с актуализацията на бюджета ще се поискат още 500 хил. към бюджета на агенцията до края на годината, с които да се покрият разходите по командироване на служители. Освен това към нея има 100 щатни бройки, за които през последните години не е било осигурено финансиране и сега отново ще бъде поискано заради недостатъчния брой служители.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK