Съдебният съвет наказа опонент на Гешев, но не и прокурорка от "Осемте джуджета"

Съдебният съвет наказа опонент на Гешев, но не и прокурорка от "Осемте джуджета"

© Юлия ЛазароваПрокурорската колегия на Висшия съдебен съвет очаквано показа пълна последователност в санкционирането на опоненти на главния прокурор и игнориране нарушенията на негови поддръжници. Това бе демонстрирано на заседанието на колегията в сряда, за което информира специализираният сайт news.lex.bg.
Прокурорската колегия гласува за намаляване на заплатата на следователя Бойко Атанасов, известен като критик на сегашното решаващо във ВСС мнозинство. Атанасов е и кандидат за член на следващия ВСС от професионалната квота. Същевременно прокурорската колегия отказа да наложи дисциплинарно наказание на прокурорката от Специализираната прокуратура Мария Николова, за която разследването на Антикорупционния фонд, известно като "Осемте джуджета", установи данни за сериозни нарушения.


Разследването на АКФ "Осемте джуджета" в поредица интервюта с потърпевшите лица - бизнесмените Илия Златанов и сина му Явор Златанов, разкри драстични нарушения с резултат завземане на бизнес и изчезване, обсебване на веществени доказателства, и то в двора на прокуратурата, с участие на спецпрокурори, сред тях и високопоставен спецобвинител. Интервюираните бизнесмени посочиха, че са жертва на висши представители на прокуратурата и на бившия следовател Петър Петров - Петьо Еврото, толериран от бившия главен прокурор Сотир Цацаров.


Въз основа на разследването министърът на правосъдието преди година инициира дисциплинарно производство срещу прокурор Николова, за която беше посочено и това, че е позволила нотариус да удостоверява разпоредителна сделка в болничната стая на Явор Златанов, който е бил в застрашаващо живота му състояние.


Прокуратурата започна проверка по данните от разследването на АКФ, но резултат и досега не е оповестен въпреки заявленията на Иван Гешев за прозрачност в работата на поверената му институция.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK