Караджов официално предложи по-евтини винетки и тол такси за второкласните пътища

Караджов официално предложи по-евтини винетки и тол такси за второкласните пътища

© Цветелина Белутова, КапиталОт 2023 г. годишната винетка ще поевтинее с 10 лв., като от досегашните 97 лв. тя ще струва вече 87 лв. Ще поевтинеят и останалите винетки за леките автомобили - уикенд винетка ще струва 9 лв., седмична - 13 лв., месечна - 27 лева, а тримесечната - 48 лв., които в момента струват съответно 10, 15, 30 и 54 лв. Това предвижда публикуван за обществено обсъждане проект за новите такси за пътищата, предложен от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).


Предлага се и актуализация на размера на тол таксите за камиони над 3.5 тона и въвеждане на тол такси за второкласните пътища, които и в момента са включени в обхвата на тол системата, но се таксуват с нула стотинки. Промяната се предвижда да влезе в сила от юли.


И двете промени бяха анонсирани от регионалния министър Гроздан Караджов още през март.
Според МРРБ увеличаването на тол таксите и реалното таксуване за второкласни пътища цели да се спазва реално принципът "ползвателят/замърсителят плаща", тъй като в момента основният приход за поддръжка на пътища в страната - 63%, се формирал от винетките за леките коли, а и камионите рушат далеч повече пътните настилки. Изчисленията показвали, че съотношението ще се обърне, т.е. приходите от тол такси щели да са около 3 пъти по-високи от тези от винетките.


Тол таксата за камионите се предлага да е между 4 и 43 стотинки на километър според вида им и класа пътища. Камионите между 3.5 и 12 тона ще плащат между 4 и 7 стотинки за километър по второкласни пътища. За първокласни пътища те ще плащат между 6 и 9 стотинки, а за автомагистрала - между 10 и 13 стотинки.


Камионите над 12 тона, които са с 2 или 3 оси, според екокатегорията си, ще плащат между 19 и 23 стотинки за второкласен път. За първокласен път цената ще е между 22 и 25 стотинки на километър, а за магистрала - между 26 и 30 стотинки.


При камионите над 12 тона с 4 и повече оси цената на километър е в границите от 29 стотинки за второкласен път за превозно средство категория ЕВРО VI, EEV и 43 стотинки за категории ЕВРО 0, I, II за шофиране по магистрала.


Според категорията на превозното средство и класа на пътя автобусите между 3.5 и 12 тона ще плащат между 2 и 8 стотинки за километър, а тези с тегло над 12 тона - между 3 и 9 стотинки.


Променя се и размерът на максималната тол такса в зависимост от екологичния клас на автомобилите.


С новите тарифи МРРБ очаква през 2023 г. общите постъпления от тол системата да достигнат 520 млн. лв. (при 430 млн. лв. за 2021 г.).

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK