"Софийска вода": Заради ремонт планираме спиране на водата в "Младост" и "Люлин"

Васил Тренев и Станислав Станев (вдясно)

© Цветелина Белутова

Васил Тренев и Станислав Станев (вдясно)Реконструкция на довеждащи водопроводи ще спре водата за два дни в районите "Младост" и "Люлин". Планираният ремонт вече е започнал, но на кои дати ще бъде причинено неудобството за над 350 хиляди софиянци, живеещи в двата района, ще се обяви допълнително. "Очакват се две съществени спирания на водата за домакинствата в следващите два месеца. Тогава ще направим връзките между старата и новата система. Неудобствата ще бъдат еднократни за срок от два дни, заяви зам.-директорът на "Софийска вода" Станислав Станев. С обновяването на двата довеждащи водопровода ще се осигури надеждност на системата за години напред.


Рекордни инвестиции в обновяването на ВиК мрежата в размер на 51 млн.лева обещава през 2022 г. "Софийска вода". За сравнение през миналата те бяха 40.3 млн.лева, каза изпълнителният директор на дружеството Васил Тренев.


Загубите на питейна вода по преносната мрежа на София вече са под 40%, което е най-доброто постижение за страната. В десетте най-големи градове средната загуба е 54% , а общо за страната - 60%, изтъкна Любомир Христов от водния оператор. През миналата година са рехабилитирани 41 км водопроводна мрежа. Авариите са сведени до 87 на 100 км ВиК мрежа, като изискването на КЕВР е било за 159 аварии.


Цената на водата е заложено до 2026 г. да се вдигне до 11%. Това планирано увеличение е свързано със задължителните инвестиции, залегнали в концесионния договор със Столичната община от 165 млн.лева в този програмен период (2021-2026 г.). Този бизнесплан обаче ще претърпи промени, тъй като цените на материалите, на труда и на енергоносителите са повишиха, призна Тренев. "Ние ще намерим баланс и увеличението (на цената на водата) няма да е колкото на другите водни оператори", обеща той.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK