Прокуратурата осъди поведението на лидера на "Възраждане", но няма да го разследва

Прокуратурата осъди поведението на председателя на "Възраждане" от 11 май от парламентарната трибуна, но няма да го разследва.

© Юлия Лазарова

Прокуратурата осъди поведението на председателя на "Възраждане" от 11 май от парламентарната трибуна, но няма да го разследва.Главният прокурор Иван Гешев и ръководството на прокуратурата остро осъждат използването на езика на омразата, особено когато това се случва от парламентарната трибуна. Това се посочва в съобщение на държавното обвинение, съобщава БТА. От прокуратурата призовават политическите лица с имунитет да не нарушават основни европейски принципи и да не отправят обидни квалификации, основаващи се на дискриминационни елементи.


Казусът, станал повод за съобщението на прокуратурата, е от 11 май, когато председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов в декларация от трибуната на Народното събрание сбърка името на вицепрезидента на САЩ Камала Харис. Нарече я "Камила Харис" и след като председателят на Народното събрание Никола Минчев ("Продължаваме промяната") му обърна внимание, че името е друго, Костадинов отвърна: "Какво беше то? Камала? Бъркам ги животинските имена понякога."


От съобщението обаче се разбира, че освен публично да осъди поведението на Костадинов, прокуратурата няма да направи нищо повече.
От държавното обвинение припомнят, че преди месеци са представили експертни предложения за законодателни промени за осигуряване на всеобхватна наказателноправна защита при използване на език на омразата, основан на раса, народност, етническа принадлежност, религия, политически убеждения и полова идентичност.


Те подчертават, че винаги са подкрепяли и ще продължават да подкрепят правото на протест и свободно изразяване на българските граждани, в това число и политиците, но не и когато по този начин се засяга неприкосновеността на личността.


"Нарушаването на обществения ред и извършването на провокации в момент на военни действия близо до държавната граница, са ясен знак за прокарване на зловредно чуждо влияние, прикрито зад изразяване на националистически възгледи от представители на политически партии. Прокуратурата многократно е доказвала, че противодейства и ще противодейства на всеки опит за налагане на чужди интереси", се посочва в съобщението на прокуратурата.


От държавното обвинение призовават към "спазване на добрия тон в гражданското общество, отговорност за което носят най-вече представителите на трите власти в държавата, призвани да бъдат пазители на демократичните ценности и свободи". В позицията се посочва и че в демократичното общество зад всяко гарантирано от закона право стои съответно задължение.


От прокуратурата казват, че и занапред ще подхождат принципно и безкомпромисно, като изпълняват своите правомощия, когато са налице данни и/или доказателства за извършени престъпления, включително и от народни представители. В случая обаче изглежда, че прокуратурата няма да предприеме действия по повод изказването на Костадинов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK