И конкурсът за генерален директор на БНТ ще е тест за управляващата коалиция

И конкурсът за генерален директор на БНТ ще е тест за управляващата коалиция

© Надежда ЧипеваКонкурсът за генерален директор на БНТ ще е нов тест и за управляващата коалиция. Въпреки че върху избора на човека, който ще оглави обществената телевизия, би следвало да няма никакво политическо влияние, през годините е имало различни форми, по които предпочитаният кандидат е бил "подкрепен" или поне приемлив за властта. За бившите управляващи влиянието в националните медии беше ключово и това също влоши медийната среда. Дали сегашната власт ще има роля в предстоящия избор ще се разбере в някаква степен и след като станат ясни кандидатите.


Още преди конкурсът да бъде обявен имаше неофициални коментари от представители на формациите в коалицията, че помежду си те обсъждат кандидати и за БНТ. "Има такъв народ" (започнала от телевизионно предаване и притежаваща телевизия) вече няколко пъти демонстрира, че иска да има водеща роля по темите, свързани с медии. От партията на Слави Трифонов дори искаха да сменят предсрочно настоящия генерален директор на БНТ Емил Кошлуков, намалиха бюджета на медиата, предизвикаха обсъждания в парламентарната медийна комисия и проверки на избора му.


Затова на конкурса за БНТ може да се гледа като на двоен тест - ще се изкуши ли и новата власт под някаква форма да посочи бъдещия генерален директор и дали и този пост няма да създаде напрежение и спорове между партньорите в коалицията (като други назначения).


Кой избира генералния директор
Официално Съветът за електронни медии (СЕМ) избира генералните директори на обществените медии.


Членовете на СЕМ се избират от парламента (трима) и назначават от президента (двама), което също засилва възможностите за политически сметки и намеси. Съставът на регулатора беше обновен наскоро, заради изтичащи мандати.

Новите членове от парламента са специалистът по медийно право и юрист Симона Велева (номинирана от "Продължаваме промяната") и журналистите Пролет Велкова (номинация на "Демократична България" тя не получи подкрепа от "Има такъв народ", а беше избрана с гласовете на БСП и при отсъствието на ДПС от залата) и Габриела Наплатанова (назначена от президента Румен Радев).


Председател на регулатора също е от квотата на президента - Соня Момчилова, но тя се свързва и с "Има такъв народ", защото е работила за Трифонов. Петият член е избраната през 2019 г. отново от Народното събрание по предложение на ГЕРБ Галина Георгиева.


Съветът за електронни медии обаче обяви процедурата и определи срок за представяне на кандидатите буквално часове преди да бъдат избрани новите му членове в парламента. В последните си дни старият състав на регулатора си избра и нов председател - Соня Момчилова, като по-късно тя заяви в интервю, че ще поиска прегласуване на доверието към нея. И двете решения не бяха подкрепени от Розита Еленова, според която е трябвало те да бъдат взети от обновения СЕМ.
Изборът за БНТ ще е и първото голямо предизвикателство пред обновения съвет и дали професионални критерии и кандидати ще надделеят над други интереси.

Но впечатление, че ще се избира между предварително одобрени от партиите кандидати, остави дори и интервю пред "24 часа" на председателя на съвета Соня Момчилова (назначена през 2021 година от президента Румен Радев), която намекна, че може да подкрепи кандидат на "Има такъв народ".


В отговор на въпрос Момчилова, която е била текстописец на песни на Слави Трифонов и "Ку-ку бенд" каза: "Всичко е възможно, ако излъчат качествен кандидат за позицията, ако концепцията му е адекватна, а намеренията - смели, почтени и прогресивни".


Към СЕМ досега има редици критики и от международни организации, че взима решенията си под политически влияния.


Кой иска да управлява БНТ


Официално все още никой не е внесъл документи за кандидатстване, съобщиха за "Дневник" от регулатора.


Всички бъдещи възможни участници вероятно ще чакат до последния момент - 27 май, за да обявят решението си, показа проверка на "Дневник" сред част от хората, чиито имена се споменават в медии и неофициално в медийните среди през последните седмици.

Единственият сигурен участник е водещият от "Евроком" Сашо Диков, който в началото на май обяви, че влиза в надпреварата, защото това би било тест за новата власт. Диков участва в конкурса и през 2019г.

Заявка, че ще реши в последния възможен момент, даде и настоящият генерален директор Емил Кошлуков, чийто три годишен мандат изтича в началото на юли. Потърсен от "Дневник" той помоли да изчакаме 27-ми май за неговото решение. По време на неговото управление, случило се в годините на пандемия, извънредно положение, антиправителствени протести и война, оставката му беше неколкократно искана. Последно от председателят на парламентарната комисия по медии и култура Тошко Йорданов ("Има такъв народ"), който препоръча на СЕМ да прекрати предсрочно мандата му.


Името на бившия актьор от "Ку Ку" Камен Воденичаров е споменавано като предпочитан кандидат от "Има такъв народ", дори на коалиционен съвет, писа преди време "Капитал". Воденичаров в момента е сред водещите на телевизията на Слави Трифонов - 7/8.

"Има още малко време. Събирам достатъчно информация, за да преценя дали това ще стане. Дали всичките идеи в главата ми ще могат да се осъществят. Защото ако не мога да направя това, което искам, не бих участвал", заяви пред "Дневник" Камен Воденичаров.

Въпреки че преди време пред "Капитал" той потвърди, че е водил разговори за участието му в конкурса с "Има такъв народ", сега отрече някой да го е убеждавал за възможното му участие.


Друго име, посочвано като потенциален кандидат е това на бившия водещ от БНТ и в момента издател на сайта "Булевард България" Асен Григоров. Пред "Дневник" Григоров заяви, че няма да коментира.


В медийните среди се обсъжда и бившият шеф на новините в Би Ти Ви Венелин Петков, който преди време заяви, че няма още решение дали да участва в конкурса. Петков е работил в БНТ за кратко, след завръщане от обучение в САЩ и стаж в Си Ен Ен, а след това започна в първата частна национална телевизия от създаването й.


Като възможен кандидат за генерален директор в медии се появи и името на Искра Ангелова - бившата водеща от БНТ, която беше номинирана в парламентарната група за член на медийния регулатор от членове на "Продължаваме промяната", но при вътрешно гласуване "загуби" от другия кандидат - Симона Велева с два гласа. Ангелова не даде категоричен отговор дали би участвала в конкурса. "Важно е БНТ да бъде освободена. В момента тя е съсипана, овладяна, не е истинска медия, нито обществена", коментира още Ангелова. Тя беше водеща на предаването "Нощни птици", което след като Кошлуков стана генерален директор беше спряно.


Сред споменаваните имена са и бившия директор на БНР Валерий Тодоров, както и журналиста и редактор на дирекция "Спорт" в телевизията Сашо Йовков, който участва в конкурса през 2017 година.


Камен Воденичаров

© Facebook/Kamen Vodenicharov

Камен Воденичаров


Какви са изискванията за кандидатите


Според Закона за радио и телевизия, кандидатите за директори на обществените медии трябва да имат не по-малко от петгодишен трудов стаж в телевизия. Те трябва да отговорят и на изискванията за член на Съвета за електронни медии - да бъдат лица с българско гражданство, висше образование и опит в следните области: електронни медии, електронни съобщения, журналистика, право или икономика, и имат обществен авторитет и професионално признание.


Изслушванията на кандидатите, които ще станат известни до 27-ми май, ще бъдат на 27 и 28-ми юни, а на 29-ти членовете на СЕМ ще гласуват. За да бъде избран нов генерален директор, той трябва да получи най-малко три гласа от петимата. Ако никой не получи толкова, един час по-късно се насрочва второ заседание. В случай, че и на него не бъде избран генерален директор, един час по-късно се насрочва ново заседание.

Ако и на третото поредно заседание не бъде избран генерален директор на БНТ, процедурата се прекратява.

Пред бъдещия генерален директор на БНТ стоят няколко проблема - oсвен, спадащ интерес и доверие през последните години, държавната медиа има финансови и структурни проблеми. Мандатът на генерален директор е три години, като той работи с управителен съвет, който има същия срок на управление.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK