За четири месеца България е изнесла оръжие за над 1 млрд. лева

Зенитно ракетни установки за противовъздушна отбрана РК С-125М1 НЕВА

© Надежда Чипева

Зенитно ракетни установки за противовъздушна отбрана РК С-125М1 НЕВАЗа по-малко от четири месеца - от 13 декември миналата година до 7 март през тази, България е изнесла и е осъществила трансфер на оръжие за близо 505 млн. евро. В същото време, страната ни е внесла, или трансферирала оръжие за около 41 млн. евро. Това показва доклад, изготвен от Министерството на икономиката и индустрията, предоставен след поискване от "Дневник" (документът беше цитиран от вицепремиера Корнелия Нинова в тв интервю).


Данните от него показват, че от средата на декември 2021 г. до началото на март т.г. - преди началото на войната в Украйна, Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение е издала общо 217 разрешения за извършване на търговски сделки с продукция, свързана с отбраната от български компании. От тях за износ са 151, а 66 за внос.


България е продавала и трансферирала оръжие на практика по целия свят
без Австралия. В същото време страната ни е внасяла продукция, свързана с отбраната основно от европейски държави, Северна Америка, Азия и Кот д'Ивоар, показва докладът, изготвен от икономическото министерство.

На базата на издадените разрешителни български компании са продавали предимно гладкоцевни и автоматични оръжия с малък калибър, както и компоненти за тях, пускови установки, боеприпаси и взриватели, ковашко-цехови заготовки за различни видове оръжия.

България е внасяла почти същата "номенклатура" (както се обозначават оръжията), показва докладът, както и бомби, торпеда, реактивни снаряди, ракети и сухопътни транспортни средства.


Най-голям обем от износа на български оръжейни компании


на стойност, надхвърляща 317 млн. евро, е заминавал за страни от Близкия Изток. Основният дял от този експорт се пада на Саудитска арабия - близо 306 млн. евро. Следват Канада и Съединените щати с общ обем на продаденото им оръжие от над 71 млн. евро.


В началото на май освободеният директор на "Кинтекс" Александър Николов каза пред Би Ти Ви, че преди началото на войната в Украйна от Полша, Чехия и Словакия към България е пристигало оръжие за последващ реекспорт към трети страни по външнотърговски договори. След началото на войната големите обеми оръжие са тръгнали по обратния път - от България към същите тези държави. Други източници, добавиха към споменатите три държави и Дания.


Пак според данните от доклда на Министерството на икономиката и индустрията България е изнесла оръжие и боеприпаси и за общо 11 западно и средноевропейски страни, сред които освен Дания са Финландия, Германия, Италия и Испания, както и споменатите от Николов Чехия, Словакия и Полша. Общата стойност на тези доставки е била почти 46 млн. евро.


За Дания България е изнесла "бронирани или защитни технически средства, конструкции и компоненти" за 628 хил. евро. Доставките за Чехия са включвали гладкоцевни оръжия с калибър по-малък от 20 мм, други въоръжения и автоматично оръжие с калибар 12,7 мм, боеприпаси и взривателни устройства, бомби, торпеда, реактивни снаряди и ракети, сухопътни транспортни средства, ракетно гориво, летателни апарати и други на стойност надхвърляща 17 млн. евро.


Приблизително същия вид оръжие и специална продукция на стойност 10 млн. евро България е продавала на Полша, а към Словакия са изнесени също сухопътни транспортни средства, както и системи за управление на огъня за 54 хил. евро.


На други европейски страни - Азербайджан, Грузия, Сърбия, Швейцария и Турция сме продали стоки със специално предназначение за повече от 18 млн. евро, а на 10 държави от южната част на африканския континент - за 44 млн. евро. Най-големите купувачи на българско оръжие там са Нигерия и Руанда с обеми съответно - 15.3 млн. евро и 21.6 млн. евро.


Най-малка част от българските продажби на оръжие в чужбина се падат на страните от Северна и Централна Америка и Азия. (Годишните доклади на междуведомствената комисия за 2021 и 2020 все още не са публикувани, за да се направи сравнение с обемите в предишни години).


Далеч по-малък е обемът на оръжейният внос


осъществен на базата на разрешителни, издадени на български компании за декември м.г. и първите три месеца на тази година. Докладът, изготвен от ведомството на вицепремиера Корнелия Нинова сочи, че основен доставчик на оръжие за България са били европейски държави извън Европейския съюз. Това са Беларус, Босна и Херцеговина, Великобритания, Норвегия, Сърбия, Швейцария, Турция и Украйна. Общият обем на вноса от тези държави е на стойност над 26 млн. лв.


Почти от всички тези държави


страната ни е купувала стрелково оръжие и боеприпаси


Освен тях от Беларус и Сърбия сме внасяли взривни вещества, ракетно гориво и пиротехнически средства, от Швейцария безпилотни и по-леки от въздуха летателни апарати, компоненти и оборудване за тях, а от Великобритания електронно оборудване, космически летателни апарати и компоненти.


За четирите месеца от обхвата на доклада България е купила оръжие от страни членки на Европейския съюз на стойност над 10 млн. евро, а най-малък обем - около 3 млн. евро се падат на Съединените щати.


Според документи, изготвени от Междуведомствената комисия за експортен контрол неразпространение на оръжията за масово унищожение "трансфер" на специална продукция от България е прехвърлянето на продукти, свързани с отбраната или техническа помощ, от територията на страната на територията на друга държава, но без те да напускат митническата територия на Европейския съюз.


По този начин голяма част от специалната продукция, която е влизала в страната, вероятно е заминавала към други държави, тъй като в данните от доклада прави впечатление, че


почти едни и същи стоки са били обект както на внос, така и на износ от България


Според отчета за износа, вноса и трансфера на изделия и технологии с двойна употреба, България е търгувала в тази сфера основно с пет държави. Това са Русия, Южна Корея, Виетнам, Босна и Херцеговина и Германия.


За Германия от територията на България са трансферирани ядрени материали, съоръжения и оборудване на стойност 1 млн. евро като вноса на същата категория стоки с двойно предназначение от Русия е на стойност, надхвърляща 55 млн. евро. България е внесла от Босна и Херцеговина електроника с двойна употреба за близо 2 млн. евро и е осъществила износ за Южна Корея за около 120 хил. евро. За Виетнам страната ни е изнесла оборудване в сферата на телекомуникациите и информационната сигурност на стойност 379 хил. евро.


Контролът по спазването на режимите за външнотърговски дейности


с продукти, свързани с отбраната и изделия и технологии с двойна употреба , се осъществява от Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет, министрите на икономиката и индустрията и на външните работи, председателят на ДАНС и директора на Агенция "Митници".


Междуведомственият съвет се разпорежда с лицензите за износ и внос на продукти, свързани с отбраната и за тяхното транспортиране от територията на една държава за територията на друга без влизане а територията на България. Съветът сертифицира получателите на подобни опродукти и издава удостоверения за брокерска дейност.


Изделията с двойна употреба


включително софтуер и технологии, са тези, които могат да се използват както за граждански цели, така и за производство на военни изделия. Техният износ, трансфер и транзитът, както и брокерската дейност с тях подлежат на контрол като неговата цел е да бъде предотвратено разпространението на ядрени материали, химически и биологически оръжия и оборудване за тяхното производство, както и рисковете, които тези изделия могат да представляват за международната сигурност.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK