МВР ще обучава полицаи за предотвратяване на домашното насилие

Снимката е илюстративна

© Юлия Лазарова

Снимката е илюстративнаМВР ще обучи полицаи да разпознават и да могат да реагират на случаи на домашно насилие, както и как да се справят с ромските стереотипи. Във вътрешното министерство е разработен алгоритъм за оценка на риска при разпознаване на случаи на насилие, базирано на пола.


Това се разбира от отговор на вътрешния министър Бойко Рашков на въпрос от депутата от БСП Крум Зарков в рамките на парламентарния контрол. Наскоро стана известно, че Министерството на правосъдието е почти готово със законопроект за промяна на съществуващите текстове, свързани с превенция и защита на домашното насилие, който предвижда редица промени в помощ на жертвите на този проблем.


Жертвите на домашно насилие в България - според данните за подадени към 112 сигнали за 2021 г. - са близо 3 000 жени. Районните прокуратури също отчитат ръст, но на практика държавата няма точна представа колко са случаите.
От отговора на Рашков до депутата от левицата се разбира още, че полицейски служители ще бъдат обучени и как самите те да бъдат обучители на своите колеги не само в България, но и извън страната.

Обученията целят подобряване капацитета на българската полиция за реагиране на случаи на домашно насилие и насилие, основано на пола с акцент върху превенцията, оценката на риска, подкрепата за жертвите по полов признак.

Вътрешно министерство е разработило алгоритъм за оценка на риска за живота и здравето на пострадалите от насилие, който ще може да се прилага от институциите на първа линия - органи на МВР, на социалните и здравните власти. Идеята е чрез подобна система служителите на реда или други институции да преценяват кои са най-подходящите действия за защита на жертвите от домашно насилие по-нататъшно насилие и да се намали рискът от рецидивизъм на извършителя. Освен това чрез системата ще може да се планира адекватна помощ за последния.


Преди време вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че това е ключов инструмент в борбата с проблема. "Животът на всяка една жертва на насилие зависи от именно такива оценки, извършени навременно и координирано, те са начин за предотвратяване на последващи престъпления, включително убийства", каза Рашков, цитиран от Българския хелзинкски комитет.


От отговора на депутатския въпрос се разбира, че по изготвянето на алгоритъма са работили и външни експерти. Дейностите на МВР са част от проект, по който ведомството работи от няколко години "Подобряване на ефективността на полицейската дейност в областта на домашното насилие и насилие, основано на пола". По него предвидените дейности са за над милион и двеста хиляди лева.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK