Държавата прекратява договора с лабораторията на "Капитан Андреево"

скрийншот

скрийншотДържавата прекратява договора на фирмата, която събира таксите за лабораторни изследвания при контрола на тировете с храни от Турция през граничния пункт "Капитан Андреево", съобщи зам.-министърът на земеделието Иван Христанов пред Би Ти Ви.


Фирмата е против решението и сигнализира Народното събрание за нуждата от гранична лаборатория.


Над 10 години, една след друга, две фирми с общи служители, изследват растителните храни за остатъци от пестициди на границата. Цената за едно изследване е 420 лв. с ДДС. Те извършват и задължителното при всяка проверка разтоварване на палети с храни от камионите - срещу 488 лв. на камион. Преминаващите през пункта тирове за денонощие са стотици, посочва телевизията.
Шефът на Агенцията по безопасност на храните Христо Даскалов изтъква, че бизнесът на точно тези фирми на границата се дължи единствено на договор за наем на 6 помещения на агенцията на пункта. Първо наемът е бил 4800 лв. месечно.


"Аз поисках проверка и се оказа, че за 10 години никога не е плащано нито ток, нито отопление, нито вода - нищо", казва проф. Даскалов.


От тази година след нов търг наемът вече 10 000 на месец без ДДС. Договорът е подписан на 31 декември от тогавашния заместник директор на агенцията. Той е освободен с мотива, че го е направил в забрана на министерска заповед. А фирмата протестира срещу прекратяването на наема.


"Аз наемам само помещения, аз имам договори с турските фирми, които представлявам и се изследват тука, щото тука пробата му излиза за един час", казва Васил Димитров, управител на фирмата наемател на ГКПП "Капитан Андреево".


Фирмата и представители на превозвачи твърдят, че частната лаборатория за пестициди е скъпа, но надеждна, а премахването й ще създаде хаос и недоволство сред вносителите.


От министерството настояват дейността да се извършва след прозрачен конкурс.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK