Втечненият американски газ ще струва до 5% по-малко от руския, обяви Иво Мирчев

Втечненият американски газ ще струва до 5% по-малко от руския, обяви Иво Мирчев

© Велко АнгеловМежду 2 и 5% по-евтин ще е американският втечнен газ спрямо руския, който може да получаваме в момента. Това съобщи пред БНР депутатът от "Демократична България" и член на парламентарната енергийна комисия Ивайло Мирчев.


Вчера премиерът Кирил Петков обяви, че договорените два кораба с втечнен газ пътуват вече към България и е предвидено да пристигнат на 8 и 23 юни. Подчерта, че договорът е подписан между "Булгаргаз" и американска компания, няма посредници, но отказа да съобщи името на компанията, за да не я злепостави заради ниската цена пред други нейни клиенти.


"Цената на тези танкери в момента не е толкова изгодна, отколкото ако имаше дългосрочен договор. Ще бъде с много малко по-ниска от тази, която "Газпром" ни предоставяше - с около между 2 до 5% по-ниска от цената, която бихме получили за руски газ в момента. Това е крайната цена, която ще е на пристигането на газа в България", подчерта Мирчев, като също отказа да назове името на американската компания, която ще достави втечнения газ.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK