Започва преместването на украински бежанци, властта предлага на хотелиерите по 15 лв. за настаняване

Калина Константинова

© Надежда Чипева, Капитал

Калина КонстантиноваДържавната програма за предоставяне на хуманитарна помощ за хора с временна закрила след 31 май продължава в държавни, общински и ведомствени почивни бази. Това уверява вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова в специално видеообръщение към всички хора с временна закрила. От днес започна преместването на украински бежанци във ведомствени бази.


"Мили украинци, скъпи майки, избягали тук с децата си от ужаса на една брутална война, когато договорихме мярката с хотелиерите, им обещахме, че вие ще останете при тях най-късно до 31 май. Но това по никакъв начин никога не е означавало, че ще останете на улицата", казва Константинова.


Около 63 000 души се намират в момента в хотелите и другите места за настаняване и трябва да ги напуснат до 31 май, тъй като властите не планират удължаване на тази мярка за подпомагане на хората и частния бизнес. До края на тази седмица трябва да има яснота къде ще бъдат разпределени украинците, които в момента са настанени в хотели.
Екипът на Константинова е изпратил до областните администрации разпореждане общините да направят разчет на възможностите си за настаняване на големи групи от украински бежанци и да отговорят до края на работния ден в петък. Каква е ситуацията ще стане известно днес, но от местните управи в Кюстендилско например коментират в аванс, че нямат възможност да поемат много хора, съобщи БНР.


Според указанията се търсят зали, дори физкултурни салони, почивни бази за евентуално настаняване на групи от над 100 бежанци. С осигуряването на площ и пространство 4 куб. метра за човек минимум.В обръщението си към бежанците Константинова ги уверява, че тези дни ще бъде пусната дигитална платформа, която ще събира и обработва в реално време информация за техните специфични нужди, които да бъдат взети предвид при планирането на преместването им из страната. Част от въпросите, на които бежанците трябва да отговорят, са: Работите ли вече в района или имате предложение за работа от хотелиера, който ви е подслонил? Детето ви записано ли е на училище? Имате ли хронично заболяване?


Константинова заявява пред украинците, че не е задължително преместването им в държавни бази, временната закрила им дава възможност свободно да пребивават където искат в страната, да работят и да бъдат независими. "Но ако все още не сте успели да си намерите работа и нямате възможност да си наемете квартира, ние ще ви настаним в най-подходящата за вас ведомствена база из страната", казва вицепремиерът.


Нова оферта към хотелиерите - бежанци за 15 лв. на ден


Тази сутрин в ефира на Би Ти Ви директорът на агенцията за бежанците Мариана Тошева обяви, че по-ниската категория хотели могат да запазят настанените в тях украинци или да приемат нови бежанци, но срещу 15 лв. на ден на човек от държавата. Досега правителството им даваше по 40 лв. на ден за пълен пансион. "В момента има 63 127 бежанци, настанени на държавна издръжка в хотели. До края на деня за тях ще бъде пусната дигитална платформа, на която ще трябва да се регистрират, за да се види кой къде ще бъде насочен", каза Тошева. Единият вариант са държавните почивни бази, в които има 35 000 потвърдени и проверени места. Част от хората могат да излязат на външни адреси. За работещите ще има вариант през работодателя да се плащат до 400 лв. месечно за три месеца помощ за наем.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK