Две години спецпрокуратурата не е готова с обвинителен акт срещу братя Бобокови

Според шефа на спецпрокуратурата Валентина Маджарова след 28 юли ще настъпи правен хаос заради закриването на специализираното правосъдие.

© Надежда Чипева, Капитал

Според шефа на спецпрокуратурата Валентина Маджарова след 28 юли ще настъпи правен хаос заради закриването на специализираното правосъдие.Вече две години продължава разследването срещу братята Атанас и Пламен Бобокови и то все още не е приключило в специализираната прокуратура. "Това разследване за съжаление все още не е приключило, активно се извършват действия по него. Това, дали времето е много или малко, е относително понятие", коментира административния ръководител на спецпрокуратурата Валентина Маджарова пред журналисти. Бизнесмените Бобокови, бившият зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков и още няколко души бяха задържани при мащабна акция в края на май 2020 г. в няколко града - София, Ботевград, Правец, Плевен, Монтана, Пловдив, Смолян, и няколко кюстендилски села.


Атанас Бобоков и Красимир Живков са обвинени в ръководене на организирана престъпна група, чрез която в период от около 5 години с користна цел са извършили престъпления по служба, лъжливо документиране, управление на отпадъци не по установения ред, с което е създадена опасност за живота или здравето на другиго или за причиняване на немаловажни вреди за околната среда. Те са обвинени в управление на отпадъци не по установения ред и трансграничен превоз на опасни отпадъци.


Докато разследването срещу групата течеше, прокуратурата сключи споразумение с трима от обвиняемите. На 21 януари м.г. съдът одобри споразумението, след като тримата се признаха за виновни. Сред тях бе и Васил Богданов, който получи 1 г. условна присъда с 3 г. изпитателен срок, а по-късно почина при инцидент. Той бе и един от основните свидетели на прокуратурата. Две години след първите арести прокуратурата още не е внесла обвинителен акт в съда.
Маджарова коментира темата, след като покани медиите на пресконференция, за да каже за пореден път, че закриването на спецправосъдието ще доведе до правен хаос с делата и да съобщи, че 12 държави са изразили с декларация безпокойството си от решението на парламента да закрие специализираните структури.


Тя обясни, че с декларацията 12 държави от Постоянната конференция на прокурорите, занимаваща се с организирана престъпност и корупция, изразяват мнение, че промените в закона нарушават принципи на ЕС.


"Това закриване на спецправосъдието, освен че води до създаване на несигурност с оглед на висящите дела, води до затрудняване на работата им в този сегмент. През последните няколко години, когато говорим за организирана престъпност, тя не е локална. Около 99% от случаите се касае за трансгранична престъпност. Нормално е нашите партньори и колеги да са обезпокоени от ситуацията", коментира Маджарова.


По думите й документът ще бъде изпратен на всички европейски структури и на Конституционния съд, пред който главният прокурор Иван Гешев оспори поправките, с които се закрива спецправосъдието.


На въпрос какви са все пак постиженията на специализираната прокуратура и не действа ли тя като бухалка в определени случаи Маджарова каза, че през годините са изречени много манипулативни твърдения. "Това е манипулативна и невярна информация, до ден днешен не мога да си отговоря на въпроса за каква бухалка става въпрос", коментира тя.


Маджарова предвижда след 28 юли да се създаде "правен хаос" с делата, по които работи спецправосъдието. По думите й дела продължават да се образуват и входират и днес, като това ще продължи до 28 юли включително, тъй като по закон компетентна за определени престъпления е спецпрокуратурата.


"От следващия ден, 29 юли, тези дела би следвало да бъдат изпратени по компетентност някъде. Въпросът е, че няма кой да го направи това. Това е правен извод, който може да се направи от магистрат. Но от тази дата, включително и ние, няма да имаме право да разлистваме тези дела, за да правим извод. Тоест не може до последно да си компетентен в тази материя, а буквално от следващия ден да направиш правен извод по всички тях", обясни Маджарова. По думите й има обвинения срещу престъпни групи, които са извършвали престъпления на територията на няколко съдебни района или в чужбина.


"Не е толкова лесен правният извод извод коя е компетентната прокуратура. Има и пострадали в тези дела, нека помислим и за тях. Ще се създаде вакуумен период", коментира Маджарова. По думите й обемът на преписките с класифицирана информация е около 18 хил. единици.


"Само тези преписки да се прошнуроват, ще отнеме минимум 1 година. Към момента все още на нас ни изпращат дела", каза още Маджарова и посочи, че никой няма нужда от хаос и катаклизми.


Миналата седмица министърът на правосъдието Надежда Йорданова коментира: "Като че ли изкуствено се създава повече суматоха, отколкото добросъвестно да се огледа и да се премине към изпълнение на промените в Закона за съдебната власт, с които се закрива спецправосъдието." Тя обясни, че все още вижда предимно съпротива, а не изпълнение на промените, въведени в законодателството.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK