Денков помоли Фандъкова да разреши протест след 8.30 ч. на 18 май заради матурата

Николай Денков

© Юлия Лазарова

Николай ДенковГрадският транспорт в София да работи нормално поне до 8.30 часа на 18 май заради провеждането на задължителния държавен зрелостен изпит по български език и литература. За това е помолил министърът на образованието и науката акад. Николай Денков в официално писмо до столичния кмет Йорданка Фандъкова, съобщи пресцентърът на образователното министерство. В него той я призова да вземе предвид матурата, когато издава разрешение за протеста на превозвачите в София.


За 18 май е обявен национален протест на превозвачите, към който се присъединяват и работещите в градския транспорт в София.

Изпитът започва в 8.30 ч. В София той ще се проведе в 88 училища. Очаква се да се явят повече от 9200 деца. Квесторите, консултантите и педагогическите специалисти, ангажирани с провеждането на матурата, са над 2500. Всички участници в държавния зрелостен изпит трябва да заемат местата си в училищата до 8.00 ч. Подробности за провеждането на матурата четете тук.


Още миналата седмица Денков разговаря по телефона с организаторите на националния протест. Той ги прикани да съобразят действията си на 18 май с факта, че над 46 хиляди младежи в цялата страна ще се явят на задължителен изпит, от който в много голяма степен зависи бъдещето им. В края на седмицата обаче Денков изрази притеснение, че от страна на работещите в градския транспорт в София има индикации, че няма да се съобразят, че на този ден се решава бъдещето на децата, и са готови да протестират от 8 часа сутринта.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK