Инфлацията ще свие с две трети ръста на частното потребление, прогнозира Еврокомисията

Поскъпването на храните по света става с невиждано от 40 години темпо.

© Reuters

Поскъпването на храните по света става с невиждано от 40 години темпо.Европейската комисия прогнозира за българската икономика през 2022 г. инфлация при потребителските цени от почти 12%. Това ще доведе до срив с почти 66% на ръста на потреблението от населението (основен двигател за икономиката през последните години) спрямо нивото от 2021 г. Близо до замръзване на нивото от миналата година ще е потреблението от публичните институции.


Като цяло ръстът на икономиката на България през настоящата година ще е два пъти по-малък от миналогодишния - 2.1% спрямо 4.2%. И догодина темпото няма да догони това от 2021 г. - ръст от 3.1% на БВП.


Инфлацията - особено тази при енергията и горивата - би трябвало да започне да намалява още в средата на 2022 г. и да намалее до 5% догодина. През 2023 г. не е изключено да има и т.нар. отрицателна инфлация при горивата, тъй като тогава ще се усети с известно забавяне ефектът от поевтиняване на петрола и газа по света.
Това се казва в частта за България в пролетната прогноза на Европейската комисия за икономиките на 26-те страни членки, разпространена днес.


В нея се казва още, че динамиката на пазара на труда също ще се забави, като безработицата се стабилизира на нива малко над 5%. Тази намалена интензивност на наемане на служители означава, че работодателите получават по-изгодна позиция да налагат условията си, т.е. ръстът на заплащането ще остава под това на поскъпването на потребителските стоки, прогнозира еврокомисията.


Според доклада не се очаква украинските бежанци бързо да се интегрират в българския пазар на труда (по официални данни работоспособните сред тях в момента са около 60 хил. души - бел. ред.), но пък те ще повлияят за повишено търсене на стоки, слуги и настаняване.


Частното потребление (в жълто) рязко ще се свие през 2022 г., но ще остане основният двигател на икономиката.

Частното потребление (в жълто) рязко ще се свие през 2022 г., но ще остане основният двигател на икономиката.


През 2022 г. повече от два пъти по-бавно на годишна база ще нараства износът на стоки и услуги - с 4.5% (след 9.9% ръст през миналата година, първата на относително възстановяване след пандемичния шок от 2020 г), но всъщност разликата не е толкова голяма спрямо 5.2-5.8 процента среден годишен ръст преди появата на COVID-19


Догодина БВП би трябвало да ускори растежа си благодарение на повече публични инвестиции (основно парите от т.нар. План за възстановяване) и подобрени перспективи за износ.


Повишаването на инфлацията започна в България още в края на миналата година, а войната, започната от Русия срещу Украйна, както и санкциите срещу режима в Москва само влошиха този процес. Страната не е чак толкова пряко засегната от нападението на Путин, защото делът на износа за Русия и Украйна е по 1.3% за всяка от тях, посочва Европейската комисия.


Поскъпване на природния газ след спирането му от "Газпром" най-вероятно ще е еднократно, последвано от нормализация. Но поради високата енергийна интензивност на икономиката и очакванията цените на енергия и суровини да останат високи за фирмите се очаква да реагират на ценовия шок с ограничаване вдигането на заплатите и отлагане назначаването на нови служители и частните инвестиции.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK