Ремонтът на ТЕЦ "Марица 3" е бил "имитационен"

Борислав Сандов (в дъното на масата) разговаря с представители на протестиращите от ТЕЦ "Марица 3"

© МОСВ

Борислав Сандов (в дъното на масата) разговаря с представители на протестиращите от ТЕЦ "Марица 3"Протестиращите не са представили нови данни, с които да убедят министъра на околната среда и водите, че е извършен основен ремонт на ТЕЦ "Марица 3", която е свързана с бизнесмена Христо Ковачки. Това обяви екоминистърът Борислав Сандов във връзка с протеста на служители в спряната ТЕЦ "Марица 3" пред сградата на екоминистерството, който се провежда днес. Протестиращите, организирани от КНСБ, изпратиха преговорна група за среща с министъра, като искането им беше топлоцентралата незабавно да бъде пусната в експлоатация.


"Нямаме такива данни и от направената проверка на място, която е установила, че има по-скоро имитационен ремонт със заковаване на няколко ламарини, с някои дребни поправки", обясни Сандов, цитиран от БТА.


Протестиращите от своя страна са заявили, че след като искането им няма да бъде изпълнено, демонстрациите ще продължат. След Министерството на околната среда и водите (МОСВ) те се отправиха към сградите на Министерския съвет и Народното събрание. Протестиращите носеха плакати с надписи: "Не убивайте българската енергетика", "Искаме работа, а не глад", "Трансформация, а не ликвидация" и др. Те носеха и свещи като символ на проблемите на българската енергетика.
Юрисконсултът на ТЕЦ "Марица 3", която се намира в Димитровград, Юлиан Семерджиев настоя, че централата е била затворена неправомерно. От своя страна вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов увери, че протестът не бил политически, а за запазването на работните места на 250 души от Димитровград


Сандов припомни, че Съдът на Европейския съюз осъди България за системно замърсяване на въздуха със серен диоксид в югоизточната част на страната, където се намира включително и ТЕЦ "Марица 3". Той каза, че и заради това не може "по никакъв начин" отново да пусне топлоцентралата, докато тя не изпълни всички предписания съгласно екологичното законодателство. Според него протестиращите трябва да потърсят "основния човек", който е отговорен за това. "Няма как аз да изпълня техните искания, тъй като те са всъщност към работодателя", настоя той и вметна във връзка със собствеността на теца: "Ние виждаме едни лица от Великобритания и Шри Ланка, за които "Гугъл" не знае нищо."


ТЕЦ "Марица 3" беше затворена на 21 април от РИОСВ - Хасково. Преди няколко дни същата екоинспекция пусна отново топлоцентралата, но само след няколко часа Сандов обяви, че топлоцентралата отново е спряна заради нарушения на нормите за качество на въздуха.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK