Министърът на земеделието не изключва хлябът да поскъпне с 25% до края на годината

Министърът на земеделието не изключва хлябът да поскъпне с 25% до края на годината

© Министерство на земеделиетоМинистерството на земеделието не изключва цената на хляба до края на годината да скочи с 25%. Това обяви на откриването на изложение за земеделска техника край Стара Загора министърът на земеделието Иван Иванов, цитиран от БТА.


Като основни фактори за поскъпването на хляба той посочи войната в Украйна, високите нива на енергоносителите и желанието на зърнопроизводителите за печалба. За Иванов до новата реколта няма основание за драстичен скок на цените.


"Няма опасност от зърнена криза. Новата реколта ще гарантира потребностите на България", каза още земеделският министър. Той увери, че на този етап няма никакви ограничения за износа на зърно от България.
Според земеделския министър намерението на държавата да изкупува количества с пшеница и слънчоглед за гарантиране на продоволствените нужди на страната не закъснява. Очаква се произнасяне на Агенцията по вписванията, за да стартира процедурата, за която държавата отдели 1.1 млрд. лв.
Иван Иванов уточни, че процедурата се прецизира, за да отговаря на действащата нормативна уредба. Към момента идеята на кабинета е обект на критика от зърнопроизводтелите. Те определиха като непазарни определените от правителството максимални цени от 570 лв. за тон пшеница и 1400 лв. за тон слънчоглед, на които ще бъдат закупувани 750 хил. тона хлебна пшеница и 350 хил. тона маслодаен слънчоглед.


Министър Иванов не даде ясен отговор на въпроса дали заложените максимални цени от държавата ще бъдат променени предвид скока на борсовите цени на тези продукти. Там пшеницата вече трайно е с цена над 400 евро за тон.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK