Иван Нинов - с "почти цветна" графика в камерна изложба

Натюрморт с чаши, литография

Натюрморт с чаши, литографияИван Нинов е познат като един от най-утвърдените български графици, предимно с изграждането на забележителни композиции на базата на хармонията на черното и бялото. Този път галерия Depoo на ул. "Врабча" 12 показва с камерна изложба познатия непознат свят на художника с "почти цветна" графика, озаглавена "Почти акварелно".


Композиция, акварел

© Боян Тончев

Композиция, акварел


С изчистен до пределна лаконичност език художникът е създал серия натюрморти, изпълнени с техниката на литографията и акварела, сътворявайки мощна предметност на формата, изградена с прецизна и същевременно категорична линия, пише за представените графики изкуствоведът Диана Драганова - Щир.
По думите ѝ в творбите му няма да открием класическата техника на акварела, при тях водеща е формата или по-скоро нейното плътно модулиране и специфично разполагане в пространството. С нюансите на своята емоционалност и средствата на акварела Иван Нинов изгражда творби, отличаващи се с мощен заряд на авторовите внушения към зрителя, който ги гледа.


Критиката оценява художника като откроен и своеобразен представител на българската графика, въпреки че той рисува и живопис, а творчеството му - с широк диапазон на жанрови, тематични и пластични търсения: от портретните гравюри с наситен психологизъм и натюрмортите до обемните фигурални и абстрактни черно-бели композиции.


Последната награда на Иван Нинов бе присъдена на Националната изложба "Акварел" на името на Ненко Токмакчиев през март т.г. от Община Бургас.


Изложбата "Почти акварелно" може да се види на ул. "Врабча" 12 до 23 май след 15 ч.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK