Даниел Лорер: Не е вярна палавата теза на опозицията, не харчим много - инвестираме

Даниел Лорер: Не е вярна палавата теза на опозицията, не харчим много - инвестираме

© Надежда Чипева, КапиталПалавата теза на опозицията, че правителството харчи, много не е вярно. Ние не харчим много, а инвестираме - в икономиката, пътищата, енергетиката, в които десет години не се инвестираше, каза днес пред БНТ министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер. Той припомни, че настоящият пакет в помощ на хората и бизнеса на стойност 2 млрд. лева идва след друг за 4 млрд. лева.


Министърът уточни, че политиката на правителството е била и остава прилагане на десни мерки за икономиката и леви за гражданите. "В бюджета има достатъчно пари, за да си позволим тези разходи. В никакъв случай сегашните мерки не водят до инфлация", каза още Лорер.


Той уточни, че Министерството на финансите е преценило каква сума може да се използва за новия пакет антикризисни мерки. Лорер допълни, че те ще влязат в сила, след като бъдат приети от съвета на коалицията, който ще се проведе днес следобед.
"Част от мерките ще се въведат с решение на правителството и те ще заработят по-бързо. Друга част изискват законови промени и тяхното прилагане ще стане след около месец", каза министърът на иновациите и растежа.
Той подчерта, че българската икономика продължава да се справя въпреки кризата, като стремежът на кабинета е да подкрепи нейното развитие. Лорер каза още, че България втора в ЕС след Естония по отношение на ниско ниво на задлъжнялост.


В отговор на въпрос Лорер каза, че ако се налага въпросът за актуализацията на пенсиите ще се разгледа отново. Това ще стане, ако инфлацията достигне нивата на повишаване на пенсиите от юни, което е 20%.


Даниел Лорер подчерта, че основната данъчна ставка не бива да се пипа, но са възможно промени в ДДС за стоки, при които това ще се отрази в крайната цена. "Хлябът не е такъв продукт, защото не е с регулирана цена и не е ясно как намалението на данъка ще стигне до хората.


Позицията на Слави Трифонов е "Мрън, мрън"


Позицията на Слави Трифонов ми звучи като "Мрън, мрън", така Даниел Лорер коментира вчерашна публикация във "Фейсбук" на лидера на "Има такъв народ". В нея той обвини "Продължаваме промяната", че пречи на преговорите за газа и опитва да прокарва несъгласувани политики за еврото, Украйна и Северна Македония. "Всеки от коалиционните партньори може да предложи по-добра сделка за газа", беше отговорът на Лорер.


За министъра публикацията на Трифонов "предупреждава за драма, като очевидно спекулира с това, че ще оттегли подкрепата си за правителството". "Това би било безотговорно политическо поведение. Важно е коалицията да продължи напред, защото тя е единствената възможна за България", каза още Даниел Лорер.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK