Кристалина Георгиева: 2022 ще бъде много трудна - влизаме в нея с криза върху криза

Кристалина Георгиева: 2022 ще бъде много трудна - влизаме в нея с криза върху криза

© БТАУправляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева прогнозира, че 2022 г. ще бъде много трудна, защото светът влиза в нея с криза върху криза. Думите бяха част от словото й при удостояването й с научната титла доктор хонорис кауза на УНСС, където е учила и е била преподавател.


Тя илюстрира с това, че пандемията още не е свършила, а растежът на китайската, но и на световната икономика са силно засегнати. "И след това война в Европа. Това са две немислими събития. Преди да се случи пандемията, никой от нас не очакваше, че световната икономика ще спре и че възстановяването ще продължи повече от 2 г.", допълни Георгиева.


Кристалина Георгиева: 2022 ще бъде много трудна - влизаме в нея с криза върху криза

© БТА
Макар че част от работещите по света да не са се върнали напълно в офисите и да има последствия от заразата, Георгиева определи като "още по-страшно" войната, която има драматични последици първо за украинците, чиято икономика тази година ще се свие с 40%, а руската с над 10%, но и за целия свят, подчерта тя. "Какво ще правим ние, ако тази война се разпространи във времето или, да не дава Господ, териториално?!". Напомни, че войната в Украйна означава рецесия в страните, които са големи вносители на храни или енергия и глад в Африка. Не можем да се справим, без да работим заедно.


Едно вирусче обиколи света и ни постави на колене.Кристалина Георгиева подчерта, че светът очевидно не е подготвен да се справя с повече от една криза едновременно и даде пример с това, че с началото на войната в Украйна 20 дни "никой нищо не е говорел" за коронавируса. "Ние живеем в много по-бързо променящ се и много по-податлив на шокове свят. Трябва да свикнем с това, че шокове ще има, трябва да можем да мислим за немислимото и да сме готови за него", обобщи тя.


Според нея това минава през оценка на хората като най-важния капитал. Според нея хората трябва да са устойчиви на шокове, което означава да са образовани, здрави, със система за социална защита, която да им помага да останат на крака при шок.


Допълни, че "не можем да си позволим" да си затваряме очите пред екзистенциалния риск, който представляват климатичните изменения. Според нея икономиката и начинът на живот трябва да се настроят така, че да се намали този риск и страните да могат да се справят с бедствията, които "ни застигат".


Георгиева даде три насоки за връщане към устойчива икономика:


- връщане към формулата, изложена от Адам Смит, за това как бедна държава става богата - в която има мир, ниски данъци (при което се обърна към премиера Кирил Петков - бел. авт.) и добра съдебна система. "Никой не е измислил друга формула за богатство", посочи тя;


- да осъзнаем, че по негово време хората са били много по-малко, сега сме 8 млрд. Трябва да сме съпричастни един към друг не само там, където живеем, но и към тези по света, които живеят по-трудно;


- да сме много по-гъвкави в икономическата политика, да сме в състояние да насочваме там, където е необходимо и да сме първи в очакването си какво е пред нас.


Очерта като най-новото предизвикателство пред света подготовката му за дигиталните пари. Светът трябва да се подготви, това е еднопосочна улица, все повече с принтпарите ще се развиват и алтернативите, посочи тя като даде пример с дигитални валути, издавани от централни банки, но и за такива като биткойн, за които подчерта, че по същество не са пари.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK